ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό 60%

ΥΠΟΙΚ: Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό 60%

Για προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία με τους θεσμούς έκαναν λόγο πηγές του Υπουργείου Οικονομικών.

Με αφορμή τις συζητήσεις με τους δανειστές που διεκόπησαν προσωρινά, προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την πορεία των συνομιλιών, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ τόνιζαν:

«Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς συνεχίζεται και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύντομα συμφωνία που θα αφορά το “νόμο Κατσέλη” και τα επιχειρηματικά δάνεια».

Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνιζαν:

  • Στόχος της κυβέρνησης είναι να προστατευθεί η λαϊκή κατοικία σε ποσοστό που θα φτάνει στο 60%.
  • Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να προστατευθούν νοικοκυριά που ήταν συνεπή στις υποχρεώσεις τους, σε μεγάλο ποσοστό, και σήμερα αδυνατούν να συνεχίσουν να εκπληρώνουν τις δόσεις τους. Θα πρέπει, βέβαια, να έχουν διάθεση συνεργασίας.
  • Μέτρα και κριτήρια θα υπάρξουν προκειμένου να μην προστατευτούν όσοι σκοπίμως, εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία, δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
  • Θα μπει πλαφόν στον αριθμό των πλειστηριασμών που θα μπορεί να προχωρά η τράπεζα μέσα σ’ ένα χρόνο.
  • Θα υπάρχουν κριτήρια που θα αφορούν την αντικειμενική αξία της κατοικίας, το ετήσιο εισόδημα, ενώ δεν θα υπάρξει κανένα κριτήριο ένταξης στο «νόμο Κατσέλη» που θα αφορά τα συνολικά χρέη του δανειολήπτη

Μαραθώνιος συζητήσεων

Τα «καυτά» θέματα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Η συνάντηση άρχισε νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής 15 Νοεμβρίου και συνεχιζόταν ως αργά το βράδυ, ενώ είχε διακοπεί το απόγευμα προκειμένου οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης να ενημερώσουν για την πορεία των συζητήσεων τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ώστε να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις ενόψει και της συνεδρίασης του EuroWorking Group την Τρίτη 17 Νοεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις