ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ωθηση ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές μετοχές

Ωθηση ΕΚΤ στις ευρωπαϊκές μετοχές

Ανοδικά κινούνταν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές αναμένουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λάβει πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλες εξαγωγικές εταιρίες να ενισχύονται από τις προσδοκίες ότι η χαλάρωση της πολιτικής θα αποδυναμώσει περαιτέρω το ευρώ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 0,6% με τον δείκτη Euro STOXX 50 να ενισχύεται κατά 0,8%.

Οι προοπτικές για νέα μέτρα νομισματικής στήριξης από την ΕΚΤ έχουν οδηγήσει ανοδικά τις ευρωπαϊκές μετοχές. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων και αλλαγές στο πρόγραμμα αγορά ομολόγων.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών ενισχύονταν 1,3% καθώς η νέα χαλάρωση από την ΕΚΤ αναμένεται να αποδυναμώσει περαιτέρω το ευρώ, ενώ οι ΗΠΑ, αντίθετα, αναμένεται να τερματίσουν μια δεκαετία χαλαρής νομισματικής πολιτικής και να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων αυτό το μήνα.

Ο μεταλλευτικός ήταν ο κλάδος με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω των χαμηλότερων τιμών των εμπορευμάτων. Οι μετοχές των BHP Billiton, AngloAmerican και Rio Tinto κατέγραφαν απώλειες 1,9-2,5%. Οι τιμές του χαλκού στο Λονδίνο υποχώρησαν σήμερα στα χαμηλότερα επίπεδα της εβδομάδας λόγω της σταθερής ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου και της επιβράδυνσης της ζήτησης στην μεγαλύτερη ενεργοβόρα χώρα του κόσμου, την Κίνα.

Σχετικές ειδήσεις