Προϋπολογισμός 2016: Διαύγεια και στις τράπεζες προανήγγειλε ο Δραγασάκης (vid)

Newsroom Newsroom

Προϋπολογισμός 2016: Διαύγεια και στις τράπεζες προανήγγειλε ο Δραγασάκης (vid)

Tην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπερασπίστηκε ο Γ. Δραγασάκης απαντώντας στην κριτική περί αφελληνισμού τονίζοντας πως «το συμπέρασμα είναι ότι το Δημόσιο παίζει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της συμμετοχής του, αλλά γιατί διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο». 

Ακολούθως, προανήγγειλε ως στόχο της κυβέρνησης την εισαγωγή συστήματος διαύγειας σε κάθε τράπεζα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης στάθηκε αντίθετος στην οικουμενική συγκάλυψη όπως τη χαρακτήρισε λέγοντας συγκεκριμένα πως «ιστορικά οι οικουμενικές συγκυβερνήσεις γίνονται όταν δεν υπάρχει κάποιος ισχυρός πόλος εξουσίας.

Όμως σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πόλο σταθερότητας, αλλά και μετασχηματισμού της κοινωνίας. Η συζήτηση μάλλον αποσκοπεί στην οικουμενική συγκάλυψη και στο να μην γίνουν οι ρήξεις με τα συμφέροντα που πρέπει να γίνουν», τόνισε.

Οσον αφορά τη ΝΔ που ζητά εξεταστική επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση ο Γ. Δραγασάκης είπε πως «όποιες απειλές για εξεταστικές σε ότι μας αφορά συνιστά καθήκον της Βουλής, διότι όπως έχω ξαναπεί ο φάκελος των τραπεζών για εμάς δεν έχει ανοίξει».

Επίσης ανέφερε ότι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης σχετικά με τις τράπεζες είναι η ολοκλήρωση του πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, η αξιολόγηση των διοικήσεων κάθε τράπεζας, προσώπων και δομών, η εισαγωγή συστήματος διαύγειας σε κάθε τράπεζα (ανάρτηση κάθε δανείου), το μείζον θέμα της ενίσχυσης της ρευστότητας και τέλος η κατοχύρωση των τραπεζών.

Επανέλαβε δε πως «εντός του 2016 θα γίνει ορατό το εναλλακτικό τραπεζικό σύστημα για μικρές επιχειρήσεις, καινοτόμες δράσεις και τοπική επιχειρηματικότητα». Στη συνέχεια επανέλαβε πως απετράπη το κούρεμα των καταθέσεων, η ανακεφαλαιοποίηση έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια και περιορίσθηκε ο δανεισμός του δημοσίου.

Αναλυτικότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης διέβλεψε την απόκρυψη αλλότριων στόχων από εκείνον της σταθερότητας της χώρας, στη συζήτηση περί «οικουμενικής κυβέρνησης», επισημαίνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο πόλος όχι μόνον της σταθερότητας αλλά και μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε την αντίφαση ανάμεσα στην επιθετική, από τη μία, στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τη συζήτηση, από την άλλη, περί οικουμενικής κυβέρνησης, και τόνισε πως ιστορικά οικουμενικές κυβερνήσεις γίνονται όταν υπάρχει κενό εξουσίας ή όταν δεν υπάρχει κάποιος νομιμοποιημένος από τον λαό πόλος.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τέτοιο πόλο και αποτελεί πόλο όχι μόνον σταθερότητας αλλά και μετασχηματισμού της κοινωνίας. Είναι ένα κόμμα ανοιχτό σε συμμαχίες στη βάση προγραμμάτων και προγραμματικών συγκλίσεων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, παρατηρώντας πως η συζήτηση αυτή, μάλλον σε άλλους στόχους αποσκοπεί. Όπως είπε, ενδεχομένως αποσκοπεί στην οικουμενική συγκάλυψη των προβλημάτων, ενδεχομένως στην αναστολή ή ακύρωση, έστω και προσωρινά, εκείνων των ρήξεων με τα συμφέροντα, «οι οποίες όμως πρέπει να γίνουν και θα γίνουν», διαβεβαίωσε κατηγορηματικά.

«Τα περί αφελληνισμού των τραπεζών δεν ισχύουν»

Κατά την ομιλία του, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης, επισημαίνοντας πως ακούστηκαν πολλά και ανεύθυνα από τους κατεξοχήν υπεύθυνους και τονίζοντας πως η ανακεφαλαιοποίηση και η επιτυχία της είναι ένας σημαντικός σταθμός. Απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους η ανακεφαλαιοποίηση ήταν σημαντική, ανέφερε:
-Πρώτον, διότι υπήρχαν δυνάμεις που επεδίωκαν να συνδεθεί με την πρώτη αξιολόγηση και καταβλήθηκαν προσπάθειες να γίνει τον επόμενο χρόνο υπό το βάρος μιας οδηγίας, η οποία απαιτεί το κούρεμα των καταθέσεων. «Κι αυτό ακριβώς ήταν το πρώτο που μπορέσαμε να αποτρέψουμε» εξήγησε.
-Δεύτερον, διότι στην αρχή αυτής της διαδικασίας κανείς δεν περίμενε ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μπορέσουν να αντλήσουν πόρους και κεφάλαια έστω για τις βασικές τους ανάγκες από τα ιδιωτικά κεφάλαια. «Κι όμως αυτό επετεύχθη» είπε ο κ. Δραγασάκης.
-Τρίτον, διότι περιόρισε τις δανειακές ανάγκες αρκετά στο όριο των 6 δισ. αντί των 20 δισ. ή 25 δισ. που πολλοί έλεγαν.

Περιγράφοντας την κατάσταση μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε:
-Στην τράπεζα Πειραιώς, περίπου το 26% των μετοχών ανήκει στο Δημόσιο, μέσω του ΤΧΣ, το 40% επιπλέον ανήκει σε εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι συγκεντρώνουν το 66%.
-Στην Εθνική Τράπεζα, το 41% των μετοχών ανήκει στο ΤΧΣ και το 12% βρίσκεται στην κατοχή άλλων εγχώριων ιδιωτών επενδυτών. Συνολικά ένα ποσοστό 53% είναι στην κατοχή εγχώριων επενδυτών. «Οι κραυγές περί αφελληνισμού του τραπεζικού μας συστήματος, επομένως δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας πως ακόμη και στην «Άλφα Μπανκ» το Δημόσιο είναι ο σημαντικότερος μεμονωμένος μέτοχος με 11%, ενώ τόσο στην «Άλφα Μπανκ» όσο και στη «Γιούρομπανκ» το Δημόσιο συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο ΔΣ.

Το συμπέρασμα είναι ότι διαμορφώνεται ένα νέο σύστημα ελέγχου του τραπεζικού συστήματος στο οποίο παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, μεταξύ αυτών όμως και το Δημόσιο παίζει καθοριστικό ρόλο, διότι κυρίως διαμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών, υπογράμμισε.

Οι κυβερνητικοί στόχοι

Απαντώντας στο ερώτημα για το τι κατέστησε αναγκαία την ανακεφαλαιοποίηση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε καταρχήν πως δεν αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων, αλλά έρχεται να διορθώσει λάθη και να αποτρέψει κινδύνους που ενυπήρχαν στις προηγούμενες, διότι κατέστη αναγκαία όχι λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών, αλλά διότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις δεν θωράκισαν επαρκώς τις τράπεζες, δεν συνοδεύτηκαν με σχέδιο αντιμετώπισης των «κόκκινων δανείων» και δεν σχεδιάστηκαν με όρους δημοσίου συμφέροντος, αντιθέτως σχεδιάστηκαν με όρους εξυπηρέτησης ειδικών ομάδων συμφερόντων, μεταξύ των οποίων των παλαιών μετόχων και διοικήσεων, που προστατεύτηκαν σκανδαλωδώς. «Γι’ αυτό και οι όποιες αναφορές σε Εξεταστική Επιτροπή δεν συνιστούν απειλές, αλλά καθήκον και υποχρέωση της Βουλής, διότι ο φάκελος των τραπεζών δεν έχει ακόμη ανοίξει» είπε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωσε δε, ότι μετά από εξουσιοδότηση του Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής απέστειλε επιστολή στην ΤτΕ, στο ΤΧΣ, στην Ένωση Τραπεζών και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την οποία τους ζητεί να καταθέσουν στη Βουλή εκθέσεις με τις οποίες να απαντούν σε όλα τα ερωτήματα για την εξέλιξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος από την κρίση και μετά και για τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Περιγράφοντας την κυβερνητική πολιτική μετά την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι προβλέπει τους εξής στόχους:
- Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ταχεία αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων».
- Την αξιολόγηση των διοικήσεων για πρώτη φορά, όχι μόνο των προσώπων, αλλά και των δομών της κάθε τράπεζας. Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Δραγασάκης προανήγγειλε την επανεξέταση των υπέρογκων αμοιβών των ανώτατων στελεχών.
- Την προετοιμασία ενός νόμου που θα εισάγει ένα σύστημα διαύγειας στις τράπεζες με στόχο να αποτραπούν προβλήματα σαν αυτά του παρελθόντος, ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, κάτι που -όπως εξήγησε - εξαρτάται από την ΕΚΤ, αλλά εξαρτάται και από τις ίδιες τις τράπεζες και την πολιτική επιτοκίων και άλλους παράγοντες, όπως είναι η κατοχύρωση και η άσκηση των δικαιωμάτων του Δημοσίου, «πράγμα το οποίο προϋποθέτει θεσμικές αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών».
- Την εφαρμογή εντός του 2016 ενός εναλλακτικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο θα αντιμετωπίζει ανάγκες που οι συστημικές τράπεζες είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν στον τομέα των καινοτόμων δράσεων, των μικρών επιχειρήσεων, της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης κλπ.

Όπως ενημέρωσε, τέλος, ο κ. Δραγασάκης, ήδη έχει δρομολογηθεί η συμμετοχή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων στο μετοχικό κεφάλαιο του ΕΤΕΑΝ και ήδη ετοιμάζονται προγράμματα νεοφυών επιχειρήσεων για τη λεγόμενη μικροπίστωση κ.λπ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved