ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπροστά σε bear market η Ευρώπη

Μπροστά σε bear market η Ευρώπη

Πτωτικά κινούνταν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές καθώς η ανελέητη υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου έπληττε τις παγκόσμιες αγορές, με έναν βασικό ευρωπαϊκό χρηματιστηριακό δείκτη να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε κατά 3,1% στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Οκτώβριο του 2004, ενώ αντίστοιχη πτώση κατέγραφε και ο δείκτης Euro STOXX 50.
Ο γερμανικός DAX σημείωνε απώλειες 3,1% και κινείτο περίπου κατά 24% χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα ρεκόρ που σημείωσε τον περασμένο Απρίλιο.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές χάνουν σταθερά έδαφος από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση στην Κίνα –τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και βασικό καταναλωτή μετάλλων και πετρελαίου– έχουν πλήξει τις παγκόσμιες αγορές.
«Είμαι αρκετά απαισιόδοξος για τις χρηματιστηριακές αγορές για τους επόμενους δυο-τρεις μήνες. Δεν βλέπω ένα σενάριο παρόμοιο με το 2008, αλλά βλέπω να έρχεται μια bear market (έντονα πτωτική αγορά)», σχολίασε ο Αντρέας Κλένοου από την εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων ACIES.
Οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών πετρελαίου και ενέργειας ήταν ανάμεσα σε αυτές με τις χειρότερες επιδόσεις, με τη νορβηγική εταιρία εξόρυξης Seadrill να υποχωρεί κατά 11,6% και την Tullow Oil κατά 6,7%.
Ο αναλυτής της Hantec Markets Ρίτσαρντ Πέρι δήλωσε ότι ενέχει μεγάλο ρίσκο να αγοράσει κάποιος ευρωπαϊκές μετοχές αυτή τη στιγμή.
«Η συνεχιζόμενη πτώση στην τιμή του πετρελαίου απλά τσακίζει τις αγορές και πλήττει το κλίμα», δήλωσε ο αναλυτής.

Σχετικές ειδήσεις