ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: «Μαχαίρι» στις συντάξεις έως και 35%

Ασφαλιστικό: «Μαχαίρι» στις συντάξεις έως και 35%

Σαρωτικές θα είναι οι μειώσεις στις συντάξεις με βάση το νέο ασφαλιστικό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση.

Μειώσεις τόσο σε νέους, όσο και σε παλιούς ασφαλισμένους, ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους – ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Πριν από ένα χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας έταζε επαναφορά τις 13ης σύνταξης και τώρα σπεύδει να βάλει μαχαίρι και στις κύριες υποστηρίζοντας ότι το Ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο.

Τσίπρας – Καμμένος ξεπέρασαν και την Τρόικα σε αντιλαϊκότητα! Με δική τους πρωτοβουλία επιχειρούν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα του κράτους να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος ή τις τράπεζες, με αποκλειστικό προμηθευτή τον ήδη εξαθλιωμένο λαό.

Σύμφωνα με έρευνα της ΑΔΕΔΥ, το νέο Ασφαλιστικό θα φέρει μείωση έως και 35% στις συντάξεις τόσο σε νέους όσο και σε παλιούς ασφαλισμένους τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης ανέφερε ότι «απ’ ότι φαίνεται η αποστολή της κυβέρνησης είναι να αποτελειώσει ότι έχει απομείνει από τα δύο προηγούμενα μνημόνια, με μια αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση που οδηγεί σε νέες μειώσεις στις συντάξεις και διαλύει τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης στη χώρα».

Στον ιστότοπό της η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων έχει αναρτήσει συγκεκριμένα παραδείγματα με το ψαλίδι που έρχεται στις συντάξεις, τόσο σε νέους, όσο και σε παλιούς ασφαλισμένους, ιδιωτικούς και δημοσίους υπαλλήλους.

Τι ισχύει για την εθνική σύνταξη

Η εθνική σύνταξη υπολογίζεται σήμερα στα 384 ευρώ και θα δίνεται σε όποιον έχει τουλάχιστον 15 έτη εργασίας αλλά από εκεί και πέρα χειροτερεύει τον τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης που στο άθροισμά της με την εθνική καταλήγει σε ψίχουλα, πολύ λιγότερα και από αυτά που έδιναν οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι.

Στη συνέχεια η ΑΔΕΔΥ δίνει και ένα συγκριτικό παράδειγμα για το τι θα έπαιρναν με τον ισχύοντα αντιασφαλιστικό νόμο (πρόκειται για το νόμο 3029/2002, καθώς ο νόμος 3865/2010 δεν πρόλαβε ουσιαστικά να εφαρμοστεί) και τι θα πάρουν με το ακόμα χειρότερο σχέδιο της συγκυβέρνησης οι υπάλληλοι και των τεσσάρων κατηγοριών εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας, Υποχρεωτικής, στο εξής ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ και ΥΕ, αντίστοιχα), που θα συνταξιοδοτηθούν μετά την ψήφιση του νέου νόμου.

Το παράδειγμα με την 35ετία

Το παράδειγμα αφορά σε υπαλλήλους με 35 χρόνια υπηρεσίας στο Δημόσιο και ως βάση υπολογισμού λαμβάνονται οι αποδοχές που είχαν διαμορφωθεί τον Οκτώβρη του 2011, «παγωμένες» ήδη τότε μέχρι σήμερα.

Υπάλληλος ΠΕ:
• Με το ισχύον καθεστώς (νόμος 3029/2002) θα έπαιρνε σύνταξη 1.334,39 ευρώ μεικτά.
• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 882,09 ευρώ μεικτά. Μείωση 34,39%!

Υπάλληλος ΤΕ:
• Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.288,31 ευρώ μεικτά.

• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 859,28 ευρώ μεικτά. Μείωση 33,3%!

Υπάλληλος ΔΕ:
• Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.155,88 ευρώ μεικτά.
• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 805,3 ευρώ μεικτά. Μείωση 30,33%!

Υπάλληλος ΥΕ:
• Με το καθεστώς που ισχύει θα έπαιρνε σύνταξη 1.005,53 ευρώ μεικτά.
• Με το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η σύνταξη (ανταποδοτική και εθνική) θα είναι 744,76 ευρώ μεικτά. Μείωση 25,93%!

Συντάξεις των εργαζομένων στο Δημόσιο

ASF
ASF2
ASF3
ASF4