ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις ως το Eurogroup

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση ψάχνει λύσεις ως το Eurogroup

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για να παρουσιάσει στοιχεία στους δανειστές μέχρι τις 7 Μαρτίου, οπότε και θα συγκληθεί το Eurogroup.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΔΥΝΑΜΙΤΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΕΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Το ασφαλιστικό είναι η βασική πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση καθώς οι δανειστές θέλουν απτά αποτελέσματα και νούμερα τα οποία να «βγαίνουν» για να πάρουν πίσω και με το παραπάνω τα χρήματα που δάνεισαν.

Την ίδια στιγμή αρχίζει και πάλι το γνωστό επικοινωνιακό παιχνίδι «έρχονται οι δανειστές», «δεν έρχονται οι δανειστές» με τις γνωστές διαρροές και τα σενάρια για το αν είναι ή όχι ευχαριστημένοι από τις προτάσεις.

Το ασφαλιστικό πάντως έχει αναδειχθεί σε σημείο αιχμής, καθώς θεωρείται πλέον πιθανόν ότι οι δανειστές θα πιέσουν για περικοπή κυρίων συντάξεων ώστε να είναι βιώσιμο το σχέδιο Κατρούγκαλου. Το θέμα πάντως θεωρείται πιθανόν ότι θα συζητηθεί και στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη 18 και την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου.

Επίσης, στις μεγάλες εκκρεμότητες παραμένουν και τα «κόκκινα δάνεια», καθώς οι συζητήσεις δεν ολοκληρώθηκαν κατά την προηγούμενη φάση της επίσκεψης των δανειστών.


Προειδοποιήσεις από Ντράγκι

Χθες 15 Φεβρουαρίου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κούνησε και πάλι το δάχτυλο στην Ελλάδα λέγοντας ότι πρέπει να αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια.

Όπως είπε «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια για να λειτουργήσει η στρατηγική για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», συμπληρώνοντας πως αυτό θα βοηθήσει στη διοχέτευση κεφαλαίων στον ιδιωτικό τομέα.

Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές βρίσκονται σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, δήλωσε επίσης ο Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Η «ταχύτητα» ολοκλήρωσης αποτελεί ζήτημα καίριας σημασίας, σημείωσε, ωστόσο τόνισε ότι η σωστή ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι εξίσου σημαντική.

Σχετικές ειδήσεις