ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Μειώσεις σε όλες τις συντάξεις φέρνει η «νέα πρόταση»

Ασφαλιστικό: Μειώσεις σε όλες τις συντάξεις φέρνει η «νέα πρόταση»

Ένα ράβε-ξήλωνε του ασφαλιστικού έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση προκειμένου να φέρει ένα Plan B το οποίο να γίνει αποδεκτό από τους εχθρούς - εντός και εκτός Ελλάδας-της πρώτης κυβερνητικής πρότασης.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να εξευμενίσει αγρότες και επαγγελματίες, εξετάζει ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών και για να κερδίσει και τους θεσμούς συζητά σενάριο για σταδιακή κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" την οποία σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις κατά την περίοδο 2017-2019, η οποία θα φέρει χρόνο με το χρόνο μειώσεις 15% σε συντάξεις άνω των 1200-1400 ευρώ. Έτσι, το ταμπού της μείωσης των συντάξεων σπάει από του χρόνου, ενώ αλλάζουν και σημαντικές διατάξεις του αρχικού προσχεδίου νόμου (εισφορά 26,9% στους μικρομεσαίους, "προσωπική διαφορά" για τις σημερινές κύριες συντάξεις, ένα ενιαίο Ταμείο, εθνική σύνταξη 384 ευρώ).

Αρνητικό το περιβάλλον

Σημειώνεται ότι το έργο... εξευμενισμού των θεσμών δυσκολεύει από τη βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση (0,7% έναντι 0,0%) αλλά και την αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ των δημοσίων δαπανών για συντάξεις –μισθούς Δημοσίου το 2015 σε σχέση με το 2014. Το κλίμα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς είναι βαρύ και η ημερομηνία επιστροφής τους άγνωστη.

«Οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη και είναι πολύ νωρίς να προσδιορίσουμε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος», είπε ο κ. Ντράγκι μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, ανέφερε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια» και συμπλήρωσε πως σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, «οι δράσεις που θα αναληφθούν θα πρέπει να αποκαθιστούν τις διαγενεακές ανισότητες».

Νέα πρόταση

Στο πλαίσιο αυτό η πίεση είναι μεγάλη για αλλαγές στην κυβερνητική πρόταση. Η νεότερη εκδοχή του κυβερνητικού σχεδίου –σε σχέση με την αρχική- για το νέο Ασφαλιστικό φέρνει σε γενικές γραμμές μείωση 15%-30% στη μέση ασφαλιστική επιβάρυνση που φέρνουν τα νέα "χαράτσια" στο εισόδημα των μικρομεσαίων από το 2017 (για την κύρια σύνταξη, την υγεία) και αντίστοιχη μείωση των κύριων συντάξεων άνω των 1200-1400 ευρώ για την περίοδο 2017-2019.

Μείωση επιβάρυνσης από τα νέα ασφαλιστικά χαράτσια

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέα πρόταση για μειωμένη ασφαλιστική εισφορά επί του αγροτικού εισοδήματος στο 12% το 2017, 14% το 2018 και 20% το 2019, (αντί για 14%, 17% και 20% για την αντίστοιχη τριετία). Έτσι η μέση ασφαλιστική επιβάρυνση για την πρώτη διετία εφαρμογής του ενιαίου συντελεστή θα πέσει 15-16% (σ.σ. μείωση από το 15,5% στο 13% ).

Στόχος του πακέτου αυτού είναι η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης με τους αγρότες, ενώ ανάλογες αλλαγές μελετώνται και για τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

Εξακολουθεί να ισχύει η κυβερνητική πρόταση για "εκπτώσεις" έως 50% στη διπλή ασφαλιστική εισφορά του 26,9% σε βάρος των επιστημόνων για την περίοδο 2017-19 (20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και 6,9% για τον κλάδο υγείας). Οι εκπτώσεις αυτές κατεβάζουν κατά 30% τη μέση ασφαλιστική επιβάρυνση για τα εισοδήματα έως 55.000 ευρώ (στο 19% από το 26,9%).

Έρχονται μειώσεις στις βασικές, κύριες και επικουρικές συντάξεις

Αν με την ελάφρυνση των ασφαλιστικών εισφορών η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει τους επσγγελματίες και τους αγρότες, για να προσεγγίσει τους θεσμούς φέρνει σενάριο για σταδιακή κατάργηση της "προσωπικής διαφοράς" την οποία σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις κατά την περίοδο 2017-2019, η οποία θα προκαλέσει από χρόνο σε χρόνο μειώσεις 15% σε συντάξεις άνω των 1200-1400 ευρώ. Το αρχικό κυβερνητικό προσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού προέβλεπε ότι μετά τα μέσα του 2018 θα ξεκινούσε η "απομείωση" της "προσωπικής διαφοράς" των καταβαλλόμενων μέχρι και τις 31.12.2015 συντάξεων (που προκύπτει από τη διαφορά στις αποδοχές των συντάξεων με βάση τα παλιά και τα νέα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης).

Εθνική Σύνταξη - Επικουρικές - Εφάπαξ

Ακόμη ένα σημείο αλλαγών είναι η εθνική σύνταξη για την οποία αντέδρασαν οι θεσμοί αλλά και οι περικοπές στις επικουρικές και η μείωση του εφάπαξ. Εξετάζεται εθνική σύνταξη 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης, κατώτερη "εθνική σύνταξη" στα 300 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης και προνοιακή σύνταξη κάτω από 300 ευρώ για όσους έχουν λιγότερα από 15 χρόνια ασφάλισης.

Στο στόχαστρο όμως μπαίνουν και οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 150-170 ευρώ και θα περικοπούν μεσοσταθμικά κατά 6%-8% (ή κλιμακωτές μειώσεις από 2% έως 30%) μέτρο που θα απέδιδε 300-400 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ταυτόχρονα εξετάζεται και η μείωσή κατά 10%-20% των εφάπαξ καθώς και η περικοπή των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 30%-40%.

Σχετικές ειδήσεις