ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάρδας: Είδε υποψήφιους Γάλλους επενδυτές στο Παρίσι

Μάρδας: Είδε υποψήφιους Γάλλους επενδυτές στο Παρίσι

Να προσελκύσει Γάλλους επενδυτές στην Αθήνα επιδιώκει ο ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Δημήτρης Μάρδας και στο πλαίσιο αυτό πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι.

Το πρόγραμμα των επαφών του υφυπουργού περιελάμβανε με συναντήσεις σε πολιτικό, και οικονομικό επίπεδο.

Ο κ. Μάρδας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ιδιαίτερα καλή επικοινωνία που είχε με το Γάλλο ομόλογό του Ματιάς Φελκ, τη συνεργασία με στελέχη του ΜΕΝΤΕΦ (εργοδότες, βιομήχανοι) και την επαφή του με εκπροσώπους μεγάλων γαλλικών επιχειρήσεων.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου για την αίσθησή του για τις επαφές του με τους επιχειρηματίες και εάν έδειξαν κάποιο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, ο κ. Μάρδας απάντησε : «Ενδιαφέρον έχουν για την Ελλάδα και πολύ μάλιστα, αλλά είναι σε μια κατάσταση αναμονής. Περιμένουν να δουν τι ακριβώς θα γίνει. Στην ουσία περιμένουνε το πώς θα εξελιχθεί η πρώτη αξιολόγηση».

Σε άλλο ερώτημα, εάν οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις που δίνουν άνοδο και πρωτοπορία στην αντιπολίτευση, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ανασφάλεια στους επενδυτές, ο κ. Μάρδας εξήγησε: «Οι επιχειρηματίες δεν λειτουργούν έτσι. Ξέρουν κατ’ αρχάς ότι οι πολιτικές σχέσεις με την Ελλάδα δεν διαταράσσονται, όποιος και εάν ανέβει στην εξουσία. Έχουμε παράδοση με τη Γαλλία και πολύ καλές πολιτικές σχέσεις, πράγμα που εκ νέου διαπίστωσα. Το εάν ανεβαίνει η ΝΔ ή ο οποιοσδήποτε άλλος, λίγο ενδιαφέρει τους επιχειρηματίες» είπε ο κ. Μάρδας και πρόσθεσε :

«Οι επιχειρηματίες θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον. Αυτό το σταθερό περιβάλλον περιμένουν να το δουν. Εμείς θεωρούμε ότι μπορούμε να το δώσουμε αυτό το σταθερό περιβάλλον. Από τη στιγμή που θα τελειώσουμε με τα δύο νομοσχέδια (φορολογικό και ασφαλιστικό) το σταθερό περιβάλλον είναι δεδομένο» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, τα νομοσχέδια αυτά δεν μπορούν να αργήσουν και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο κατά τα τέλη του Μαρτίου.

Οι ιδιωτικοποιήσεις συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον πολλών εκ των Γάλλων επιχειρηματιών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του κ. Μάρδα και παραβρέθηκαν στη συνάντηση που οργανώθηκε στην πρεσβεία.

Οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ φρόντισαν να τους εφοδιάσουν με ενημερωτικό υλικό για όλες τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και τις διευκολύνσεις που θα μπορούσαν να έχουν ερχόμενοι στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη του κ. Μάρδα στο Παρίσι, ήταν μια ευκαιρία για να προετοιμάσει με τους Γάλλους, τις μελλοντικές επισκέψεις στην Αθήνα του υπουργού Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν, που προβλέπεται για τα τέλη Μαρτίου ή αρχές Απριλίου και του Γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βάλς το Μάϊο.

Ο κ. Βαλς θα συνοδεύεται από σημαντικό αριθμό επιχειρηματιών, για την υποδοχή των οποίων ο κ. Μάρδας συνεργάσθηκε ιδιαίτερα με στελέχη του ΜΕΝΤΕΦ.

Όπως εξήγησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο, μια από τις αποφάσεις στην οποία κατέληξε με το ΜΕΝΤΕΦ, είναι να οργανωθεί στην Αθήνα, «σε κλειστό περιβάλλον, μια τεχνική συζήτηση για την αναζήτηση νέων μορφών χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων, εκτός τραπεζικού συστήματος» κατέληξε ο κ. Μάρδας.