ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Μόσχα «γλυκοκοιτάζει» το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου

Η Μόσχα «γλυκοκοιτάζει» το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου

Το πολιτικό ενδιαφέρον της Μόσχας για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται ότι προκαλούν οι τριμερείς συνεργασίες Κύπρου-Ελλάδας με Ισραήλ και Αίγυπτο.

Ο Ρώσος πρέσβης Στανισλάβ Οσάτσι δήλωσε στο ΡΙΚ ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει ρωσικό ενδιαφέρον στον τρίτο γύρο αδειοδότησης.

Ο κ. Οσάτσι ανέφερε επίσης ότι αρχικά δεν υπήρξε ενδιαφέρον, γιατί τα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ μικρά, ωστόσο «η ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου προκαλούν ενδιαφέρον», προσθέτοντας ότι έχει ετοιμάσει σχετικό σημείωμα προς τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο διπλωμάτη, η Μόσχα διαπιστώνει ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες για το Κυπριακό και επιθυμεί τη συνέχισή τους, «ώστε να υπάρξει σταθερή λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές».

Ο κ. Οσάτσι είπε μάλιστα ότι η χώρα του παρακολουθεί την πορεία των συνομιλιών και είναι πρόθυμη να βοηθήσει, αν χρειαστεί. Ωστόσο, τόνισε, ότι θέση της Ρωσίας είναι ότι «η λύση πρέπει να εξευρεθεί με διάλογο μόνο μεταξύ των δύο κοινοτήτων ώστε αυτή να είναι μια σταθερή λύση που να εμπνέει εμπιστοσύνη σε όλους του Κυπρίους».

Ο Ρώσος διπλωμάτης σημείωσε τέλος ότι η κατάσταση στην Τουρκία επηρεάζει και Κυπριακό, ενώ ανέφερε ότι η στάση της Άγκυρας στο Συριακό και στο Κυπριακό προκαλεί ερωτήματα.

Σχετικές ειδήσεις