ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

NYTimes: Τι συζήτησαν Μέρκελ- Σαρκοζί για την Ελλάδα

NYTimes: Τι συζήτησαν Μέρκελ- Σαρκοζί για την Ελλάδα
Ένα δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης ήταν ο «πρωταγωνίστης» της χθεσινοβραδινής συνάντησης της Α. Μέρκελ και του Ν. Σαρκοζί, στο Βερολίνο, σύμφωνα με...

Ένα δεύτερο ελληνικό πακέτο διάσωσης ήταν ο «πρωταγωνίστης» της χθεσινοβραδινής συνάντησης της Α. Μέρκελ και του Ν. Σαρκοζί, στο Βερολίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με σχέδιο της Κομισιόν, το νέο πακέτο περιλαμβάνει την ανταλλαγή από ιδιώτες ελληνικών ομολόγων λήξης πριν το 2019 με νέα 30ετή ομόλογα, οδηγώντας έτσι την Ελλάδα σε επιλεκτική χρεοκοπία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times ,στους όρους του σχεδίου περιέχεται μια μείωση κατά 20% της αξίας των ελληνικών ομολόγων, με στόχο της συγκέντρωση δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για την υποστήριξη της ελληνικής διάσωσης.

Επιπλέον οι χώρες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ θα συνεισφέρουν 71 δισ. ευρώ, ή 101 δισ. δολάρια, στο πακέτο διάσωσης μέχρι το 2014.

Επιπλέον μια φορολόγηση τραπεζών ίση με το 0.025% των κεφαλαίων τους θα μπορούσε να συγκεντρώσει ένα ποσό ύψους 50 δις ευρώ στην διάρκεια πέντε ετών και θα χρηματοδοτούσε μια επαναγορά ομολόγων από το ευρωπαϊκό ταμείο σταθερότητας (EFSF).

Αυτό θα μείωνε το ελληνικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.

Με την προθυμία της να εξετάσει το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας σε συνδυασμό με φιλόδοξους στόχους όπως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να προσελκύσει τη Γερμανία, που έχει επανειλημμένως ζητήσει από τις τράπεζες να αναλάβουν ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος.

Η Γερμανία , η Φιλανδία και η Ολλανδία αντιπαρατίθενται με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας (ΕΚΤ) και άλλες χώρες της Ευρωζώνης λόγω της επιμονής τους στην συμμετοχή των ιδιωτών.

Η ΕΚΤ ανησυχεί για την μετάδοση της ελληνικής κρίσης και θεωρεί ότι η επιλεκτική χρεοκοπία θα καθιστούσε αδύνατη την αποδοχή ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr