ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμφισβητεί τη Eurostat η Λαγκάρντ: Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα

Αμφισβητεί τη Eurostat η Λαγκάρντ: Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα

Την ικανοποίησή της για την… ιδέα του πακέτου των προληπτικών μέτρων, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι βιώσιμα και να είναι συγκεκριμένα», αλλά και δείχνοντας να μην δίνει ιδιαίτερη... σημασία στα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.

«Είμαι πολύ χαρούμενη που είδα ισχυρή στήριξη στο θέμα των έκτακτων μέτρων. Αυτά τα μέτρα θα καλύψουν τις απαιτήσεις που έχει το Ταμείο. Πρέπει να νομοθετηθούν, να είναι αξιόπιστα και να υπάρξει ο μηχανισμός με βάση τον οποίο θα ενεργοποιηθούν, αφήνοντας λίγο περιθώριο για "γενικές τοποθετήσεις"», τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ μετά το τέλος του Eurogroup, για να συμπληρώσει: «Είμαι σίγουρη ότι όλοι μπορούμε να εργαστούμε μαζί και θα ζητήσω από την ομάδα μου να επιστρέψει άμεσα στην Αθήνα. Το πρόγραμμα πρέπει να πατάει τόσο στις μεταρρυθμίσεις όσο και στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους», πριν καταλήξει όλο… νόημα για το θέμα του χρέους: «Τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί αν δεν συμφωνηθούν όλα».

Αφού τόνισε, δε, ότι: «Πρώτον δεν χρειάζεται κούρεμα, δεύτερον η συμφωνία του Ιουλίου αποτελεί οδηγό, τρίτον όλοι συμφωνούμε ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που βασίζεται στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα μας οδηγήσει σε ένα μηχανισμό και αυτό θα πυροδοτηθεί όταν ολοκληρωθούν όλα τα μέτρα που συζητήσαμε σήμερα», η Κριστίν Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των στοιχείων της Eurostat περί πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% για την Ελλάδα το 2015 έναντι της πρόβλεψης του ΔΝΤ για 0,25% υπογραμμίζοντας: «Καλωσορίζουμε τα στοιχεία της Eurostat. Αν είναι ακριβή θα έχουν αντίκτυπο. Θα τα... ξεσκονίσουμε».

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θύμισε, μάλιστα, ότι το 2013 ανακοινώθηκε πλεόνασμα 1,3% και έπειτα από αναθεωρήσεις κατέληξε στο 0,5%! «Πολλές φορές η Eurostat αναθεωρεί τα στοιχεία της» ανέφερε σιβυλλικά η Λαγκάρντ, αμφισβητώντας ουσιαστικά τα στοιχεία της Eurostat...

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων