ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα: «Υπό αμφισβήτηση οι προβλέψεις του ΔΝΤ»

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για το πρωτογενές πλεόνασμα: «Υπό αμφισβήτηση οι προβλέψεις του ΔΝΤ»

«Η σημερινή δημοσιοποίηση του επίσημου πρωτογενούς πλεονάσματος 0,7% του ΑΕΠ για το 2015 επιβεβαιώνει σε υπερθετικό βαθμό τις δικές μας εκτιμήσεις», τονίζει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σχολιάζοντας την επίσημη ανακοίνωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος 2015 από τη Eurostat.

Και συνεχίζει: «Για την ακρίβεια, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποδείχθηκε πιο αξιόπιστο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που μέχρι χτες επέμενε σε πρωτογενές έλλειμμα -0,6% του ΑΕΠ. Υπό το πρίσμα της παραπάνω απόκλισης, και μάλιστα σε ένα εκτελεσμένο αποτέλεσμα, τίθεται υπό προφανή αμφισβήτηση και η εγκυρότητα των δημοσιονομικών προβλέψεων του ΔΝΤ για το 2018».

Μαξίμου: Το αποτέλεσμα δεν ήταν τυχαίο

«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%», υπογράμμίζει από την πλευρά της η κυβέρνηση, συμπληρώνοντας:

«Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτό παρά τις δυσκολίες των capital controls αλλά και της προσφυγικής κρίσης δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε με σκληρή προσπάθεια, οργανωμένο σχέδιο, και εξορθολογισμό των δαπανών του κράτους. Τα στοιχεία αυτά βάζουν οριστικό τέλος στο παραμύθι της ΝΔ περί διαπραγμάτευσης που κατέστρεψε την οικονομία. Επίσης, το αποτέλεσμα αυτό εκθέτει πλήρως τόσο την αξιοπιστία των εκτιμήσεων του ΔΝΤ όσο και όσους μιλούν για την ανάγκη έκτακτων μέτρων για να πιάσει η Ελλάδα τους στόχους του 2018».

Τι σημαίνει για την αξιολόγηση και τα μέτρα το πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%

H Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ουσιαστικά έκανε… δώρο στην κυβέρνηση 2,3 δισ. ευρώ, αφού τόση είναι η απόσταση που χωρίζει την εκτίμηση του ΔNT για πρωτογενές έλλειμμα 0,6% με την ανακοίνωση της Eurostat για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%.

Παράλληλα, όπως σημειώνουν στο Μαξίμου, οι Θεσμοί πρέπει πλέον να αναθεωρήσουν τους στόχους και τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. που ζητούν βάσει των δικών τους υπολογισμών.

Αφού ξεκαθαρίσουν μάλιστα ότι δεν πρόκειται να ψηφιστούν επιπλέον μέτρα, προσθέτουν πως από τη στιγμή που το ΔΝΤ πέφτει συνέχεια έξω, γιατί να μην πέσει και τα επόμενα χρόνια και ο τελικός λογαριασμός να είναι χαμηλότερος ακόμα και από τα 5,4 δισ.!

Η κυβέρνηση δεν κρύβει μάλιστα την ικανοποίησή της για τη μείωση του χρέους από το 180,1% του ΑΕΠ στο 176,9%, ενώ το περασμένο καλοκαίρι πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα ξεπεράσει ακόμα και το 200% του ΑΕΠ…
Όπως και να έχει το οικονομικό επιτελείο έχει ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του ενόψει του αυριανού Eurogroup, καθώς η Eurostat δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από το ΔΝΤ…

Σχετικές ειδήσεις