ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κόκκινα» δάνεια: Το Δημόσιο θα πληρώνει μέρος της δόσης στην τράπεζα - Διαβάστε ποιους αφορά

«Κόκκινα» δάνεια: Το Δημόσιο θα πληρώνει μέρος της δόσης στην τράπεζα - Διαβάστε ποιους αφορά

Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η διαδικτυακή πύλη για την κρατική επιδότηση μέρους της δόσης του στεγαστικού δανείου νοικοκυριών που έχουν δικαιωθεί δικαστικά για ρύθμιση των χρεών τους. Τη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα ετοιμάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ημερησίας", η νέα πλατφόρμα θα έχει ως βάση της, εκείνη της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (την ιστοσελίδα taxis) και θα είναι προσβάσιμη και από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (www.efpolis.gr).

Στο taxis θα υπάρχει σχετική πύλη, όπου θα έχουν πρόσβαση οι οφειλέτες, αλλά και οι τράπεζες.

Δικαιούχοι της κρατικής επιδότησης είναι όσοι έχουν πετύχει δικαστική απόφαση για τη ρύθμιση των χρεών τους, έχει δηλαδή καθοριστεί σχέδιο διευθέτησης οφειλών, και εφόσον πληρούν αθροιστικά τα ακόλουθα κριτήρια:

• Το μηνιαίο διαθέσιμο οικογενειακό εισόδημα υπολείπεται ή είναι ίσο των ευλόγων δαπανών διαβίωσης (για άγαμο μέχρι 682 ευρώ, για ένα ζευγάρι μέχρι 1.160 ευρώ, για ένα ζευγάρι με ένα παιδί έως 1.440 ευρώ, για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά έως 1.720 ευρώ και για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά έως 2.000 ευρώ, το μήνα).

• Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ για έναν άγαμο οφειλέτη, προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο (δηλαδή 160.000 ευρώ) και κατά 20.000 ευρώ ανά παιδί - μέχρι τρία παιδιά.

• Ο οφειλέτης βρίσκεται σε πραγματική αδυναμία πληρωμής των μηνιαίων καταβολών, όπως αυτές ορίζονται από το σχέδιο ρύθμισης.

• Είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης, βάσει του Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, όπου αυτός εφαρμόζεται.

Σχετικές ειδήσεις