Κομισιόν: Πως προκύπτουν τα 109 δισ. ευρώ

Newsbomb

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έγγραφο της έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με την συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο, σύμφωνα με όσο συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με έγγραφο της έδωσε διευκρινήσεις σχετικά με την συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο, σύμφωνα με όσο συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα.


Όπως αναφέρει η Κομισιόν στο έγγραφο της η συμμετοχή στο PSI θα φτάσει τα 135 δισ. ευρώ αν στο πρόγραμμα μετάσχει το 90% των ιδιωτών που κατέχει ομόλογα με λήξεις έως και το 2020. Η συνολική απώλεια για αυτούς σε όρους καθαρής τρέχουσας αξίας (NPV) είναι 21% όπως είναι ήδη γνωστό.


Για τους υπολογισμούς λαμβάνει υπόψη το σενάριο ότι οι ιδιώτες θα επιλέξουν ισομερώς μεταξύ των τεσσάρων επιλογών που τους έχουν δοθεί, δηλαδή με 33,75 δισ. ευρώ σε κάθε μια.


Εκτιμά ότι η τελική συνεισφορά των ιδιωτών για την περίοδο 2011 – 2020 θα φτάσει τα 93 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από αν από τα 135 δις. ευρώ αφαιρεθούν τα 42 δισ. ευρώ που είναι το κόστος των νέων ομολόγων που θα δοθούν ως αντάλλαγμα.


Για την περίοδο από το 2011 έως το 2014 η συνεισφορά των ιδιωτών τοποθετείται στα 54 δισ. ευρώ.


Τέσσερεις επιλογές για το roll over


Σύμφωνα με το έγγραφο, στις τρεις από τις τέσσερις επιλογές ανταλλαγής που δίνονται στους ιδιώτες (σ.σ. η τέταρτη προβλέπει ότι το roll over δεν θα γίνει άμεσα αλλά τη στιγμή που λήγει ένα ομόλογο) το κόστος για την έκδοση των νέων τίτλων και οι τόκοι (συνολικά 42 δισ. ευρώ) πρέπει να πληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μπροστά. Αυτό σημαίνει ότι από τα 42 δισ. ευρώ, τα 35 δισ. ευρώ θα πρέπει να δοθούν πριν το 2014.

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved