ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απίστευτο: Το υπουργείο Οικονομίας στέλνει «ραβασάκια» για χρέη ύψους... 30 ευρώ!

Απίστευτο: Το υπουργείο Οικονομίας στέλνει «ραβασάκια» για χρέη ύψους... 30 ευρώ!

Η κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς «χτυπά» και πάλι. Αυτή τη φορά, στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι χρωστούν από 30 έως και 500 ευρώ στο Δημόσιο.

Η ΕΦΟΡΙΑ ΕΚΦΟΒΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ 30 ΕΥΡΩ… ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αντί να κυνηγήσει τους μεγαλοοφειλέτες που χρωστούν και τα περισσότερα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) βάζει στο στόχαστρο τους λίγους που οφείλουν τα λιγότερα! Τι κι αν τα 66,5 δισ. από τα 86,2 δισ. ανείσπρακτων οφειλών προέρχονται από τους μεγαλοοφειλέτες, στο μάτι της εφορίας μπαίνουν οι μικροοφειλέτες!

Έτσι, τις επόμενες ημέρες θα σταλούν e-mails από τη ΓΓΔΕ σε 50.000 φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, ύψους από 30 έως 500 ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 και υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή τους άνω του τριμήνου. Από τη ΓΓΔΕ εξαιρέθηκαν οι οφειλές σε ρύθμιση, σε αναστολή είσπραξης ή εκτέλεσης, οι οφειλές ανεπίδεκτες είσπραξης, καθώς και οι οφειλέτες κάτω των 18 ετών.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της ΓΓΔΕ, δεν τίθεται θέμα κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών, οι οποίοι θα καλούνται να εισέλθουν στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας με τους προσωπικούς κωδικούς τους, για να τακτοποιήσουν την οφειλή τους.

Ωστόσο τα έσοδα που θα καταφέρει να συγκεντρώσει η εφορία είναι πολύ μικρά αφού από τα 86,298 δισ. ευρώ που ανήλθε το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο την 1.1.2016 αν και το 99,9% οφείλονται από 4.299.932 φορολογούμενους με χρέη έως 1,5 εκατ. ευρώ, το συνολικό χρέος αυτών των οφειλετών ανέρχεται σε 19,735 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 22,9% των συνολικών οφειλών.

Αντίθετα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΓΔΕ, το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών στην εφορία προέρχεται από μεγαλοοφειλέτες, που οφείλουν άνω του 1,5 εκατ. ευρώ ο καθένας. Είναι 5.221 οφειλέτες (ή το 0,1% )και οι οποίοι οφείλουν το 77,1% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή 66,564 δισ. ευρώ.

Η διάρθρωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποκαλύπτεται στην απολογιστική έκθεση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για το 2015 όπου και φαίνεται ότι το σύνολο των οφειλών αυξήθηκαν κατά 14,7% συγκριτικά με το 2014. Αναλυτικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία, ποσά ως 3.000 ευρώ οφείλουν 3,6 εκατ. οφειλέτες, ποσά από 3.001 έως 5.000 ευρώ οφείλουν 203.295 οφειλέτες και από 5.001 έως 10.000 ευρώ οφείλουν 194.852 οφειλέτες. Χρέη μεγαλύτερα από 100 εκατ. ευρώ έχουν 62 οφειλέτες.

Ενδεικτικό είναι επίσης ότι από το σύνολο των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο τα 30,512 δισ. ευρώ (35,4%) αφορούν πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, τα 16,689 δισ. ευρώ (19,3%) αφορούν ΦΠΑ, τα 15,636 δισ. ευρώ ( 18,1%) αφορούν φόρο εισοδήματος, τα 8,630 δισ. ευρώ είναι δάνεια και τα υπόλοιπα 14,232 δισ. ευρώ (17,2%) σχετίζονται με άλλες κατηγορίες φόρων.

Νέα δυνατότητα ρύθμισης

Ακόμη μία ρύθμιση ετοιμάζουν οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών για «α λά καρτ» πληρωμές με βάση τη φοροδοτική και εισφοροδοτική ικανότητα του κάθε οφειλέτη.

Το νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά και πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς, προβλέπει ρύθμιση με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του οφειλέτη με εξατομικευμένο πακέτο αποπληρωμής της οφειλής του βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.

Σε πρώτη φάση προβλέπεται διασταύρωση οφειλών. Αν, δηλαδή, κάποιος χρωστά και εισφορές και φόρους, θα επιδιώκεται συνολική διευθέτηση του χρέους, μέσω της σταδιακής συνεργασίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών με την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Στη συνέχεια μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών θα ελέγχονται τραπεζικοί λογαρισσμοί, καταθέσεις και ακίνητα που τυχόν έχει, ώστε να εντάσσεται αυτόματα, με συγκεκριμένα κριτήρια, σε κάποια κατηγορία δόσεων. Αν πρόκειται για επιχείρηση, θα εξετάζονται και άλλα κριτήρια, όπως τα έσοδα και ο κύκλος των εργασιών.

Στόχος είναι να εισρεύσει «ζεστό χρήμα» στα ασφαλιστικά ταμεία και να εξουδετερωθεί η κρυφή «βόμβα» των ανείσπρακτων οφειλών, που αγγίζουν τα 29 δισ. ευρώ μόνο σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, όπως και να επανενταχθούν στο σύστημα χιλιάδες οφειλέτες.

Σχετικές ειδήσεις

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων