Κατασχέσεις - εξπρές και μπλοκάρισμα λογαριασμών για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ

Κατασχέσεις-εξπρές για περισσότερους από 500.000 μικροοφειλέτες των Ταμείων με χρέη ως 5.000 ευρώ έρχονται από την 1/1/2017, καθώς τα χρέη τους θα μεταφερθούν από τους ασφαλιστικούς φορείς που είναι σήμερα στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέχρι τις 31/12/2016.

Κατασχέσεις - εξπρές και μπλοκάρισμα λογαριασμών για οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ
2'

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΕΥΡΩ» ΤΗΣ ΟΦΕΙΛΗΣ - 500.000 ΜΙΚΡΟΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΔΟΚΑΝΟ ΤΟΥ ΤΡΙΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Το μέτρο αυτό περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του τρίτου Μνημονίου και μάλιστα χωρίς να υπάρχει -μέχρι στιγμής- τυχόν παράταση στο αρχικό χρονοδιάγραμμα.

Αυτό που απομένει είναι η έκδοση απόφασης από το υπουργείο Εργασίας, η οποία θα δίδει στο Κέντρο την απόλυτη δικαιοδοσία και αρμοδιότητα είσπραξης των οφειλών που είναι κάτω των 5.000 ευρώ από την 1/1/2017, για όσους μικροοφειλέτες δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους.

Η υπουργική απόφαση με βάση τον Ελεύθερο Τύπο, αναμένεται να εκδοθεί σύντομα και σύμφωνα με πληροφορίες θα επιτρέπει τη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης από το «πρώτο ευρώ» της οφειλής.

Στη λίστα των οφειλετών που θα παρακολουθεί το ΚΕΑΟ αναμένεται να προστεθούν περισσότεροι από 500.000 ασφαλισμένοι, κυρίως αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους σήμερα δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, με εξαίρεση όσους βρίσκονται κοντά στη δεκαετία που το χρέος κινδυνεύει να παραγραφεί.

Με την απόφαση που θα εκδοθεί στο επόμενο διάστημα, οι εν λόγω μικροοοφειλέτες, που χρωστούν κάτω από 5.000 ευρώ, θα βρεθούν πλέον από την 1/1/2017 αντιμέτωποι με κατασχέσεις-εξπρές και μπλοκάρισμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, εφόσον παραλείψουν να πληρώνουν τις τακτικές (τρέχουσες) εισφορές τους ή εφόσον δεν έχουν ενταχθεί στη μόνη ρύθμιση που είναι σήμερα «διαθέσιμη» από τα Ταμεία και είναι αυτή των 12 δόσεων.

Η μνημονιακή δέσμευση μπορεί να ακυρώσει μάλιστα όσα εξήγγειλε ο πρωθυπουργός περί παγώματος χρεών που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα μέχρι το τέλος του 2016 και της χορήγησης ασφαλιστικής ενημερότητας σε όσους καταβάλλουν τακτικά τις εισφορές τους από 1/1/2017. Οι κατασχέσεις θα ενεργοποιούνται για το σύνολο της οφειλής, δηλαδή και για την παγωμένη οφειλή, από τη στιγμή που οι ασφαλισμένοι δεν καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές τους από την 1/1/2017.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή