Φρίκη δίχως τέλος: Ανεξέλεγκτες οι φονικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια – Στους 44 οι νεκροί (Vids)

Πολλές χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν τη μάχη σήμερα…

Δωρεάν μετακίνηση για αστυνομικούς και πυροσβέστες με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Την δωρεάν μετακίνηση όλων των ένστολων, Αστυνομίας…

Αποκλειστικό: Δεν υπάρχει υποψηφιότητα Αλβέρτη για το Δήμο Αθήνας - Τι λέει ο ίδιος στο Newsbomb.gr

Φραγκίσκος Αλβέρτης: Επειδή τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί…

Δολοφονία Άννυ - Σοκάρει ο πατέρας της: «Εγώ τεμάχισα την κόρη μου»

Δολοφονία Άννυ: Οι φρικιαστικές σκηνές της άγριας…

Μητσοτάκης: Η πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ περνά από τον σεβασμό της μειονότητας

Η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) μετέδωσε…

Στη δημοσιότητα τα ονόματα 13.000 οφειλετών με χρέη 7,6 δισ. ευρώ

Στη δημοσιότητα τα ονόματα 13.000 οφειλετών με χρέη 7,6 δισ. ευρώ

Στο διαδίκτυο όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 150.000 ευρώ και δεν έχουν «μπει» σε ρύθμιση

Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών που χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία -όπως ήδη ισχύει και για την εφορία- προχωρούν τα υπουργεία Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Οικονομικών ενεργοποιώντας σχετική διάταξη νόμου που «πέρασε» το καλοκαίρι στη Βουλή.

Στη «μαύρη» λίστα που θα δημοσιοποιηθεί, περιλαμβάνονται 13.197 οφειλέτες με συνολικά χρέη 7,6 δισ. ευρώ, σε σύνολο 304.163 οφειλετών, των οποίων τα χρέη ύψους 16,783 δισ. ευρώ έχουν μεταφερθεί για αναγκαστική είσπραξη στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών). Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας», επίκειται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης στην οποία προβλέπονται όλες οι λεπτομέρειες για τη διαδικασία της δημοσιοποίησης, την ασφάλεια της σχετικής επεξεργασίας, καθώς και των στοιχείων που θα δημοσιοποιηθούν.

Προειδοποίηση
Οκτώ ημέρες πριν από τη δημοσιοποίηση των ονομάτων, οι οφειλέτες θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση (e mail) στην τελευταία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν δηλώσει στην εφορία, με την προειδοποίηση να προσέλθουν για ρύθμιση στα Ταμεία πριν από την ανάρτηση των στοιχείων τους στο διαδίκτυο.
Παράλληλα θα τους γνωστοποιείται ότι θα «κινηθεί» εναντίον τους (αν δεν έχει ήδη ?κινηθεί?, μέσω του ΚΕΑΟ) η προβλεπόμενη διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης ή και ποινικής δίωξης.

Αυξημένη πίεση
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων εκτιμάται ότι θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στους οφειλέτες που έχουν αγνοήσει τις, κατά καιρούς, ρυθμίσεις των χρεών, ενώ θα ανακόψει το κλίμα της αποφυγής πληρωμών που έχει δημιουργηθεί - και άρχισε να αποτυπώνεται στις εισπράξεις του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ- ενόψει των προσδοκιών για νέες «διευκολύνσεις».
Οπως του «παγώματος» των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων που συσσωρεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης με «αντάλλαγμα» την ισόποση - αντίστοιχη με το ύψος της οφειλής περικοπή είτε ασφαλιστικού χρόνου είτε του ποσού της σύνταξης εφόσον δεν εξοφληθεί το χρέος, όπως έχουν ζητήσει -και από τους Θεσμούς- οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών.

Τη συγκεκριμένη ρύθμιση «κρατά» στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ελπίζοντας να εξασφαλίσει κάτι υπέρ των μικρομεσαίων που, όπως προκύπτει από το προφίλ των οφειλετών, άρχισαν να δημιουργούν χρέη μετά το 2010 και δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των μεγαλο-οφειλετών.

pinakas1

Εξαιρέσεις
Εκτός της λίστας των οφειλών με ονοματεπώνυμο θα είναι, σύμφωνα με την υπό έκδοση υπουργική απόφαση, έξι κατηγορίες:
1 Οι οφειλές που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών εφόσον τηρούνται οι όροι και για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση.
2 Οι οφειλές για τις οποίες έχει δοθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, νόμο ή πράξη διοικητικού οργάνου.
3 Οι οφειλές που έχουν χαρακτηριστεί ως ανεπίδεκτες είσπραξης.
4 Οι οφειλές όσων έχουν αποβιώσει.
5 Οι οφειλές ανηλίκων και
6 Οι οφειλές του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ.

Εισπράξεις
Αυτό που προβληματίζει είναι ότι οι περισσότερες οφειλές δημιουργήθηκαν πριν από το... 2009 (τα 13,2 δισ. ευρώ σε σύνολο 16,7 δισ. ευρώ) και πολλοί αμφιβάλλουν αν μπορούν και πόσα να εισπραχθούν σε συνθήκες παρατεινόμενης ύφεσης και έλλειψης ρευστότητας.
Τον κίνδυνο να περιοριστούν οι εισπράξεις έναντι των οφειλών στα Ταμεία, αποτυπώνει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) όπου τίθεται ο στόχος για έσοδα 592 εκατ ευρώ έναντι 629 εκατ ευρώ φέτος και 760 εκατ ευρώ το 2015.