ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ανεργία κάνει τους Έλληνες να ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό

Η ανεργία κάνει τους Έλληνες να ψάχνουν δουλειά στο εξωτερικό

Διέξοδο από τα υψηλά ποσοστά της ανεργίας ψάχνουν οι Έλληνες στο εξωτερικό και μάλιστα το ποσοστό αυτό συνεχώς αυξάνεται.

Σύμφωνα με έρευνα της Adecco, περίπου 3 στους 10 ερωτώμενους που ψάχνουν για εργασία έχουν στρέψει τις προσπάθειές τους στο εξωτερικό.

Το ποσοστό μάλιστα αυτό συγκρινόμενο με την αντίστοιχη έρευνα του 2015 είναι σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο.

Από την έρευνα προκύπτει ότι οι λόγοι που ωθούν τους Έλληνες να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό έχουν διαφοροποιηθεί κατά τα τελευταία δύο χρόνια. Στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι οι λόγοι που συνδέονται με τις ευκαιρίες εξέλιξης και καριέρας ιεραρχούνται ως σημαντικότεροι σε σχέση με τις καλύτερες αποδοχές και συνθήκες εργασίας. Παράλληλα, στην έρευνα καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα στο τι πιστεύουν οι εταιρείες και τι οι υποψήφιοι αναφορικά με τις δεξιότητες που διαθέτουν οι τελευταίοι.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από την Adecco Ελλάδας σε σημερινή (9/11) συνέντευξη Τύπου με τίτλο «Η Απασχολησιμότητα στην Ελλάδα, 2016».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δυο φάσεις: Η πρώτη που αφορά στους εκπροσώπους επιχειρήσεων που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής προσωπικού, ολοκληρώθηκε στο τέλος Σεπτεμβρίου και η δεύτερη, στην οποία έλαβαν μέρος εργαζόμενοι και υποψήφιοι, ολοκληρώθηκε στο τέλος Οκτωβρίου.

Η έρευνα σκιαγράφησε τις απόψεις των εργοδοτών σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας και των εταιρειών τους, ενώ, ταυτόχρονα, ανέδειξε την άποψη των υποψηφίων και των εργαζομένων σχετικά με τα προσόντα και τις δεξιότητες που θεωρούν οι ίδιοι ότι διαθέτουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 7 στους 10 εκπροσώπους επιχειρήσεων θεωρούν ότι το εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα δεν εφοδιάζει τους νέους υποψηφίους με τα προσόντα και τις δεξιότητες που έχει ανάγκη η αγορά, ενώ 1 στους 2 θεωρεί πως η πρακτική σε πραγματικές συνθήκες εργασίας, η στενή συνεργασία μεταξύ των εκπροσώπων εκπαίδευσης και των επιχειρήσεων και η εξοικείωση των σπουδαστών με πρακτικές των εταιρειών είναι απαραίτητες, ώστε οι νέοι υποψήφιοι να προετοιμάζονται καλύτερα για την επιτυχημένη είσοδό τους στην αγορά εργασίας, μετά το τέλος των σπουδών τους.

Σημειώνεται επίσης ότι πάνω από το 50% των ερωτώμενων έχει βρεθεί τουλάχιστον μία φορά εκτός αγοράς εργασίας, ενώ 1 στους 5 χρειάστηκε έναν χρόνο ή και περισσότερο, για να βρει άλλη θέση εργασίας.

Σχετικές ειδήσεις