Μας δουλεύει «ψιλό γαζί» ο Τσίπρας: Μέχρι 31/12/2017 ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Newsbomb

Μας δουλεύει «ψιλό γαζί» ο Τσίπρας: Μέχρι 31/12/2017 ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Ειδήσεις για τροπολογία ΦΠΑ: Ο πρωθυπουργός της ακατάσχετης «παροχολογίας» έκανε το θαύμα του για ακόμη μία φορά: έστειλε σήμερα, Δευτέρα (19/12/2016) στη Βουλή την τροπολογία, με την οποία υλοποιείται αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών, μόνο που η είδηση κρύβεται στα «ψιλά γράμματα».

ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΕ, ΟΜΩΣ, Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ – ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του είχε δεσμευτεί για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για αυτά τα νησιά, του Βόρειου και του Ανατολικού Αιγαίου αποφασίσαμε να αναστείλουμε, για όσο μαίνεται η προσφυγική κρίση, την αύξηση του ΦΠΑ».

Όμως, τελικά, φαίνεται πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να αφήσει... μισή τη δέσμευσή του. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με την τροπολογία, διατηρείται μέχρι 31/12/2017 το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. Δηλαδή θα εξακολουθούν να ισχύουν για το διάστημα αυτό οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Εδώ, λοιπόν, εξετάζονται δύο ενδεχόμενα:

Α. Ο πρωθυπουργός είναι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι θα έχει επιλύσει το προσφυγικό έως το τέλος της επόμενης χρονιάς, άρα μπορεί άνετα να αναιρέσει την τροπολογία αυτή από εκεί και πέρα.

Β. Ο κ. Τσίπρας είπε για ακόμη μία φορά ψέματα στους νησιώτες, επιχειρώντας να κατευνάσει – έστω προσωρινά – τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες τους μπροστά στα αιματηρά μέτρα που επιτάσσουν οι δανειστές

Τι προβλέπει ειδικότερα η τροπολογία

Κατά τα λοιπά, η επίμαχη τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής και αργά απόψε ψηφίζεται.

Σύμφωνα, πάντα, με το κείμενο της τροπολογίας, το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

  • βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά
  • πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά
  • αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.

Υπογραμμίζεται, τέλος, ότι το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved