ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας: Αυτή είναι η λύση για τα κόκκινα δάνεια

Στουρνάρας: Αυτή είναι η λύση για τα κόκκινα δάνεια

«Κλειδί» για τη λύση στο ζήτημα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων είναι η βιωσιμότητα της επιχείρησης, τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Με συνέντευξή του στους Financial Times, σημείωσε ότι η Ελλάδα δημιουργεί ένα τεράστιο νομοθετικό «οπλοστάσιο» για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) και των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPEs).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας, το ζήτημα των κόκκινων δανείων δεν θα αντιμετωπιστεί μόνον διαμέσου της ανάπτυξης στην οποία αναμένεται να εισέλθει η χώρα.

«Δημιουργούμε ένα τεράστιο νομοθετικό οπλοστάσιο για να μειώσουμε τα NPEs, οτιδήποτε μπορείτε να φανταστείτε, από εξωδικαστικούς συμβιβασμούς μέχρι δευτερογενή αγορά για τα NPEs. Για παράδειγμα, αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες μπορούν να πωλούν NPLs σε μη τράπεζες, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει προηγουμένως. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν, όμως το μεγαλύτερο μέρος της νομοθετικής εργασίας έχει ολοκληρωθεί» διευκρίνισε.

Τόνισε δε ότι χορηγούνται άδειες σε εταιρείες εξυπηρέτησης δανείων.

«Μια άδεια έχει ήδη δοθεί και εκκρεμούν άλλες πέντε. Είναι μια θετική εξέλιξη να έχουμε αυτούς τους διαχειριστές NPLs. Την ίδια ώρα όμως, οι τράπεζες, είτε μόνες τους είτε μαζί με εταιρείες private equity ή άλλους επενδυτές, θα πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των επιχειρήσεων -είναι θέμα αναδιάρθρωσης των εμπλεκομένων εταιρειών» είπε.

Αναφορικά με τις στρατηγικές αθέτησης πληρωμών, οι οποίες κατά τον κ.Στουρνάρα αφορούν ένα στα έξι κόκκινα δάνεια, δημιουργείται ένα νέο νομικό οπλοστάσιο με στόχο την αντιμετώπισή τους.

«Για παράδειγμα, οι τράπεζες μπορούν να αναγκάσουν τους νυν μετόχους είτε να βάλουν περισσότερα κεφάλαια στις επιχειρήσεις τους, ώστε να αποπληρώσουν τα χρέη τους, είτε να παραιτηθούν» πρόσθεσε.

Τέλος, ο κ.Στουρνάρας τόνισε ότι θα υπάρξουν ποινές για όσες εκ των τραπεζών δεν προχωρήσουν σε κινήσεις αντιμετώπισης του προβλήματος: «Οι τράπεζες πρέπει να λάβουν την πρωτοβουλία. Αν δεν τη λάβουν οι τράπεζες, τότε υπάρχει πρόβλημα. Όμως θα το κάνουν, διότι έχουμε στόχους για τη μείωση των NPLs. Αν δεν πετύχουν τους στόχους, τότε θα υπάρξουν ποινές, τόσο ρυθμιστικές όσο και διοικητικές».

Σχετικές ειδήσεις