ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πορτογάλος πρωθυπουργός: Να παραιτηθεί ο Ντάισελμπλουμ

Πορτογάλος πρωθυπουργός: Να παραιτηθεί ο Ντάισελμπλουμ

«Ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» χαρακτήρισε τα σχόλια του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Σχολιάζοντας τη δήλωση περί χρημάτων που δήθεν ο ευρωπαϊκός νότος έφαγε σε «γυναίκες και ποτά», ο Αντόνιο Κόστα ζήτησε να πάψει να είναι επικεφαλής του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα έκανε παρόμοια σχόλια κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

«Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ είναι «πολύ ατυχή, και, για την πορτογαλική πλευρά, απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας επίσης ότι πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς χαρακτήρισε τα σχόλια «ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», καλώντας τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί.

Η Ισπανία εδώ και καιρό προσπαθεί να θέσει τον υπουργό Οικονομικών της Λουίς Ντε Γκίντος επικεφαλής του Eurogroup.

Οι πιέσεις στον Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία ως προέδρου του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο, ασκούνται την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν εάν μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του στις ολλανδικές εκλογές.

Σχετικές ειδήσεις