Διεθνές Ινστιτούτο: Δεν έρχεται ανάπτυξη χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Διεθνές Ινστιτούτο: Δεν έρχεται ανάπτυξη χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Μην περιμένετε ανάπτυξη αν δεν γίνει απομείωση του χρέους, λέει εμμέσως πλην σαφώς, το ανεξάρτητο αμερικανικό Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson.

Σε ανάλυσή του για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους το Ινστιτούτο αναφέρει επίσης ότι οι προτάσεις που έγιναν στη συνεδρίαση του Eurogroup το Μάιο του 2016 μπορούν να πετύχουν μόνο αν παραταθεί «ακραία», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η διάρκεια των δανείων.

Λαμβανομένων υπόψη όλων των σχετικών υποθέσεων για ανάπτυξη και δημοσιονομική πολιτική, όπως επίσης και των εμπειριών με άλλες υπερχρεωμένες χώρες, είναι απαραίτητο ένα σημαντικό κούρεμα του χρέους.

Οι προτάσεις του Εurogroup του Μαΐου 2016 θα μπορούσαν να επιτύχουν την βιωσιμότητα, αλλά μόνον υπό την προϋπόθεση μιας ακραίας παράτασης διάρκειας των δανείων (έως το 2080) και του παγώματος καταβολής τόκων, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε μια αυξημένη επιβάρυνση του ευρωπαϊκής ομπρέλας προστασίας για δεκαετίες.

Διέξοδος από το δίλημμα θα ήταν η αναβολή της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές, σε συνδυασμό με την συνέχιση της υποστήριξής της από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) πέραν του 2018. Επειδή δεν θα πρέπει να δαπανώνται καθόλου από τους περιορισμένους πόρους της για τα σχετικά υψηλά επιτόκια της αγοράς, θα μειώνεται η έκταση του κουρέματος και της αυστηρής πολιτικής λιτότητας έως την επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους.

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων