ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τσακαλώτος: Για να μειωθούν οι φόροι πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα

Τσακαλώτος: Για να μειωθούν οι φόροι πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα

Μείωση της φοροδιαφυγής «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Μιλώντας στη Διεθνή Ημερίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι «η εποχή όπου οικονομικές δυνάμεις φοροδιέφευγαν ανεξέλεγκτα έχει τελειώσει».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε συγκεκριμένα ότι: «Για πολλά χρόνια τα έσοδα στην Ελλάδα υστερούσαν από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 6-7%, γεγονός που αποκαλούνταν και νόμιμη φοροδιαφυγή. Αυτή η εποχή έχει τελειώσει, τα έσοδα πρέπει να αυξάνονται για να μπορούν να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές».

Ο υπουργός Οικονομικών προσέθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό πρέπει να εξετασθεί και το θέμα της Επίλυσης Διαφορών που είναι κρίσιμο για τις σχέσεις μεταξύ των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών.

Είπε επίσης ότι η συνάντηση του με τον Βαυαρό υπουργό Οικονομιών Dr Markus Soder αφορά και την παροχή τεχνικής βοήθειας για το φορολογικό μας σύστημα.

Ο Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, αναφερόμενος στην διαδικασία επίλυσης φορολογικών διαφορών, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και της Φορολογικής Διοίκησης.

Όπως είπε, μια σύγχρονη φορολογική διοίκηση πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών. Ο ίδιος παρουσίασε τους ομιλητές της Ημερίδας μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται διακεκριμένα στελέχη της φορολογικής διοίκησης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος με την ιδιότητα του Προέδρου του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών επισήμανε τις αδυναμίες του φορολογικού συστήματος τονίζοντας ότι οι σχέσεις κράτους και φορολογούμενων εξακολουθούν να είναι προβληματικές.

Πηγή: Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις