Τα «νέα» μέτρα έχουν ήδη ψηφισθεί στο Μεσοπρόθεσμο
Του Τάσου Ζάχου
Στις 29/06/2011 η Ελληνική βουλή ψήφιζε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, με 155 βουλευτές (154 του ΠΑΣΟΚ και την νυν ανεξάρτητη βουλευτή Έλσα Παπαδημητρίου) να λένε το «πολυπόθητο» για την κυβέρνηση και την τρόικα «ναι».
Τότε η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος είχε τεθεί ως βασική προϋπόθεση για να εκταμιευτεί η 5η δόση από την τρόικα. Σήμερα το ίδιο έργο επαναλαμβάνεται με την κυβέρνηση να δημιουργεί εξίσου δραματικό κλίμα για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου και τους δανειστές μας (με κύριους εκπρόσωπους τους Γερμανούς) να ζητούν νέες θυσίες του ελληνικού λαού για να πείσουν κυρίως το εσωτερικό τους εκλογικό ακροατήριο.
Από το Σάββατο, όταν και έγινε γνωστή η ακύρωση του ταξιδιού του Γιώργου Παπανδρέου στις ΗΠΑ και το παρασκήνιο του Eurogroup στην Πολωνία με τον υπουργό Οικονομικών να φαίνεται να τρώει «ξύλο» από τους εταίρους του, άρχισαν οι συζητήσεις για τα νέα μέτρα - φωτιά που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011. Μάλιστα κυκλοφόρησε και το email με τα 15 μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων Τρόικα – Βενιζέλου.
Όντως τα μέτρα είναι πολύ σκληρά. Μόνο που δεν είναι νέα! Έχουν ψηφιστεί και ορίζονται ξεκάθαρα στο περίφημο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Εξόντωσης της Ελλάδας που καλείται σε διάστημα μικρότερο των τεσσάρων χρόνων να μειώσει το έλλειμμα της από το 15,4% το 2009 (αν όντως ήταν τόσο μεγάλο) στο 5,7% το 2012, για να προσαρμοστεί στα αυθαίρετα πλέον δημοσιονομικά όρια που όρισε η συνθήκη του Μάαστριχ το 1992.
Διαβάζουμε ότι η τρόικα ζητά 100.000 απολύσεις στον Δημόσιο τομέα. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ορίζει ξεκάθαρα ότι οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν στο Δημόσιο τομέα από 727.440 το 2010 σε 577.042 το 2015.
Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr