ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: «Όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος»

Χουλιαράκης: «Όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος»

Με μια δήλωση που έκανε την Τετάρτη (28/06/2017) από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, επιβεβαίωσε αυτό που εξαρχής υπογράμμιζε το Newsbomb.gr σε κάθε ευκαιρία, ότι όσα υποστήριζαν εδώ και καιρό ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του περί δήθεν σκληρής μάχης για το χρέος ήταν ένα τεράστιο ψέμα.

ΚΥΝΙΚΗ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ - ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ «ΠΕΡΗΦΑΝΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και σχολιάζοντας τις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο κ. Χουλιαράκης δήλωσε: «Όλοι ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα διευκρινίζονταν πλήρως και θα δίνονταν προς το τέλος του προγράμματος».

Τόνισε δε ότι «με βάση αυτές τις αποφάσεις υπάρχει επαρκής σαφήνεια για να προσδιορίσουν οι αγορές «πού πάνε τα πράγματα αναφορικά με το χρέος».

Διαφώνησε μάλιστα με τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ στα κλιμάκια των θεσμών Φραντσέσκο Ντρούντι (συμμετείχε στη συζήτηση μέσω skype), ο οποίος έκανε λόγο για ασάφεια σχετικά με το χρέος. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα ήταν ευτυχής εάν υπήρχε μια κοινή ανάλυση βιωσιμότητας χρέους με το ΔΝΤ.

Επί της ουσίας, ο κ. Χουλιαράκης διαλύει κάθε θολό σημείο ως προς τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, εμπαίζοντας, για πολλοστή φορά, τους πολίτες και φορτώνοντάς τους ακόμη μία επαχθή και εξαιρετικά επώδυνη συμφωνία.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Είναι το QE απαραίτητο για τις αγορές; Όχι. Είναι επιθυμητό, το επιδιώκουμε, αλλά η επιστροφή στις αγορές δεν θα κριθεί από αυτό, αλλά από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τη μακροοικονομική σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι οι αγορές θα συνεχίσουν να αντιδρούν θετικά και ότι ο διάδρομος προς αυτές είναι ανοικτός.

Κοστέλο: Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει τους στόχους, εάν τους πιστέψει

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο έκανε στην παρέμβασή του θετικές αναφορές για την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου για το 2016 και τη δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να επιστρέψει στις αγορές. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα. Μπορεί να επιτύχει τους στόχους εάν τους πιστέψει», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει εκ νέου την ευκαιρία η οποία είχε παρουσιαστεί το 2014. «Έχουμε ξαναβρεθεί στο ίδιο σημείο το 2014 και είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί πάλι η ευκαιρία. Η μπάλα είναι στο γήπεδο της Ελλάδας» τόνισε, προσθέτοντας πως μένουν λίγα ακόμη να νομοθετηθούν σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων και ότι το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστούν τα ψηφισμένα. «Δεν πρέπει να μετακινούνται τα γκολπόστ, η νομοθεσία υπάρχει», ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Κοστέλο απέστειλε μήνυμα και προς τους υπόλοιπους θεσμούς, επισημαίνοντας ότι «η μπάλα είναι και στους θεσμούς. Δεν πρέπει να ζητήσουμε επιπλέον πράγματα από την κυβέρνηση από αυτά που έχουν συμφωνηθεί, και μετά το 2018 να αποσαφηνίσουμε τα θέματα για το χρέος».

Τζιαμαρόλι: Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις

Θετικό μήνυμα για τη δυνατότητα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τους επόμενους μήνες, απέστειλε ο εκπρόσωπος του ESM στα κλιμάκια των θεσμών, Νικόλα Τζιαμαρόλι. Ωστόσο, όπως είπε στην παρέμβασή του, για να επιτευχθούν οι στόχοι, το «κλειδί» είναι «μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις», για να φτάσει η Ελλάδα στον πραγματικό στόχο που είναι «ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη». Έδωσε έμφαση στην «ανάληψη της ιδιοκτησίας του προγράμματος», προσθέτοντας πως «είμαστε στα μισά του δρόμου, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν».

Ερωτηθείς εάν η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα το 2018, ή θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα, ο κ. Τζιαμαρόλι είπε ότι «εάν η Ελλάδα παραμείνει πιστή στο πρόγραμμα θα βγει τον Αύγουστο του 2018, όπως συνέβη και με τις άλλες χώρες που ήταν σε προγράμματα».

Έμφαση στην ανάγκη να γίνουν περισσότερα στο θέμα της περαιτέρω εξυγίανσης των ισολογισμών των τραπεζών, έδωσε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Φραντσέσκο Ντρούντι. Είπε ότι μετά από τέσσερα χρόνια υπάρχουν θετικά σημεία, αλλά «χρειάζονται ακόμη περισσότερα». Επικεντρώθηκε στο θέμα της αναδιάρθρωσης των δανείων, στις ηλεκτρονικές δημοπρασίες και στις νομοθετικές παρεμβάσεις για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (τις οποίες παρεμβάσεις χαρακτήρισε «πολύ σημαντικό βήμα για το μέλλον»). Όλες αυτές οι κινήσεις θα δώσουν, κατά τον κ. Ντρούντι, την απαραίτητη δύναμη στις τράπεζες για να εξυγιάνουν τους ισολογισμούς τους και να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων στην αγορά.

Κατέληξε δε, λέγοντας «τι να περιμένουμε για το μέλλον; Υλοποίηση, υλοποίηση, υλοποίηση (σ.σ. των συμφωνηθέντων) και επιτάχυνση κάποιων μεταρρυθμίσεων. Είναι πολύ σημαντικό η κυβέρνηση και οι θεσμοί να υποστηρίξουν το πρόγραμμα».

Με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων