ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέκα λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που «φουσκώνουν» το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ - Πώς θα τα αποφύγετε

Δέκα λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 που «φουσκώνουν» το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ - Πώς θα τα αποφύγετε
ΕΝΦΙΑ | Ειδήσεις: Με τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη (28/07/2017) στη Βουλή, προβλέπεται πως η εξόφληση τουΕΝΦΙΑγια το 2017 θα γίνει σε πέντε μηνιαίεςδόσεις,αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.

Τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου θα αναρτηθούν στο Taxisnet στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου και για πολλούς θα κόβουν και φέτος την «ανάσα». Από τα 3,1 δισ. ευρώ που υπολογίζεται να ανέλθει ο «λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ περίπου τα μισά θα πληρώσουν 2,8 εκατ. φορολογούμενοι που θα επιβαρυνθούν με φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους από 200 – 1.500 ευρώ ο καθένας.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις η... «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ δεν οφείλεται μόνο στους συντελεστές φορολόγησης των ακινήτων που εφαρμόζονται αλλά και σε λάθη ή παραλείψεις που έχουν γίνει από τους φορολογούμενους κατά την ηλεκτρονική συμπλήρωση του εντύπου Ε9.

Όλοι οι ιδιοκτήτες που καλούνται να πληρώσουν θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση της φόρμας ώστε να μην τους έρθει ο λογαριασμός «φουσκωμένος».

Όσοι διαπιστώσουν λάθη στην ακίνητη περιουσία που μπορεί να ανεβάσουν το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο» στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr, της ΑΑΔΕ. Ιδιαίτερα οι κληρονόμοι ή όσοι έκαναν αγορές και έχουν αλλαγές σε σχέση με το Ε9 του 2016, θα πρέπει να εντοπίσουν έγκαιρα τυχόν ανακρίβειες και να τις διορθώσουν. Για τις εκπρόθεσμες διορθώσεις το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ.

Τα συνηθέστερα λάθη, εντοπίζονται στη δήλωση των στοιχείων για τα αγροτεμάχια, αλλά και τα αστικά ακίνητα. Όπως περιγράφει αρμόδιος παράγοντας υπήρχε ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου στο βουνό ο οποίος κατά λάθος είχε πατήσει την ένδειξη «απόσταση από τη θάλασσα 0-100 μέτρα» και ο φόρος είχε «φουσκώσει».

Ένα άλλο λάθος, το οποίο συχνά κάνουν οι φορολογούμενοι αφορά στον όροφο όπου βρίσκεται το διαμέρισμα, παράμετρος η οποία είναι ικανή να φουσκώσει σημαντικά το φόρο ενώ δεν λείπουν τα λάθη στη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων ή σε θέματα που αφορούν την ψιλή κυριότητα και την επικαρπία του ακινήτου.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη που παρατηρούνται στο Ε9 και θα πρέπει να διορθωθούν είναι τα εξής:

Τα ποσοστά συνιδιοκτησίας

Για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου ποσοστού συνιδιοκτησίας, λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
Επιφάνεια και χρόνος κατασκευής: Λάθη στην επιφάνεια και την ηλικία του ακινήτου (ως έτος κατασκευής δηλώνεται το έτος έκδοσης της οικοδομής αδείας).

Επικαρπωτής

Αν το έτος γέννησης του επικαρπωτή έχει συμπληρωθεί με διψήφιο αριθμό, αυτός θεωρείται ως η ηλικία του επικαρπωτή ενώ για μη αναγραφή ή αναγραφή λανθασμένου έτους γέννησης του επικαρπωτή λαμβάνεται το δυσμενέστερο για το φορολογούμενο έτος. Σημειώνεται ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία του επικαρπωτή τόσο μεγαλύτερο μέρος του φόρου του ακινήτου χρεώνεται στον ψιλό κύριο.

Βοηθητικοί χώροι

Τυχόν λανθασμένη δήλωση βοηθητικών χώρων ως κύριων έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται η μείωση κατά 90% σε σχέση με το φόρο που αναλογεί σε χώρο κύριας χρήσης. Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να δηλώνεται ως κύριος χώρος η υπόγεια επιφάνεια ακινήτου ή το πατάρι που επικοινωνεί με εσωτερική κλίμακα με τον κύριο χώρο ενός καταστήματος.

Αποθήκες

Δήλωση χώρων που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη ως επαγγελματικός χώρος. Αυτό συμβαίνει στις περιπτώσεις που το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος.

Όροφος

Αν δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός του ορόφου για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο. Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις μεζονετών ως όροφος δηλώνεται ο υψηλότερος όροφος της συγκεκριμένης ιδιοκτησίας.

Εμπράγματα δικαιώματα

Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στο φορολογούμενο.

Θέση αγροτεμαχίου

Λάθος στον προσδιορισμό της απόστασης αγροτεμαχίων από τη θάλασσα ανεβάζει κατακόρυφα το φόρο. Σε περίπτωση που η γεωγραφική θέση του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται μόνο από το νομό, λαμβάνεται η μεγαλύτερη Αρχική Βασική Αξία του νομού για τον κύριο φόρο και κατά περίπτωση η μεγαλύτερη αξία για το συμπληρωματικό φόρο των νομικών προσώπων.

Πρόσοψη αγροτεμαχίου

Σε περίπτωση που δεν έχουν συμπληρωθεί τα στοιχεία πρόσοψης του αγροτεμαχίου ή έχουν συμπληρωθεί λανθασμένα θεωρείται ότι το γήπεδο έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό.

Κτίσματα σε αγροτεμάχιο

Αν έχει συμπληρωθεί η στήλη της συνολικής επιφάνειας κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο αλλά δεν έχει συμπληρωθεί η κατηγορία του ακινήτου, θεωρείται ότι επί του αγροτεμαχίου βρίσκεται κατοικία που χρεώνεται με διπλάσιο φόρο.