ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE

Ντράγκι: Τον Οκτώβριο οι αποφάσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE

Αμετάβλητα αφήνει η ΕΚΤ τόσο το βασικό επιτόκιο όσο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE, ενώ σταθερά στο 0,4% παραμένει και το επιτόκιο για τα αποθέματα που «παρκάρουν» οι τράπεζες στη Φρανκφούρτη.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει στην ηλεκτρονική της ιστοσελίδα η Deutsche Welle, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα λάβει πιθανότατα τον Οκτώβριο αποφάσεις για το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Κάλεσε μάλιστα τους ειδικούς της Ευρωτράπεζας να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις επιλογές της Φρανκφούρτης. Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι βελτίωσε προς τα πάνω τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη για το 2017, από το 1,9% στο 2,2%. «Για το 2018 η ΕΚΤ αναμένουμε ανάπτυξη 1,8% και για το 2019, 1,7%», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, υπογραμμίζοντας ότι το ισχυρό ευρώ αποτελεί «πηγή ανασφάλειας και απαιτεί στενή παρακολούθηση».

Στο προοίμιο της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα πάντα με την DW, παρατηρητές εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι θα άφηνε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου κάποια υπόνοια ότι η Φρανκφούρτη προσανατολίζεται προς μια σταδιακή αύξηση του βασικού επιτοκίου. Οι πρώτες ενδείξεις για πιθανή στροφή στη νομισματική πολιτική έκαναν δειλά την εμφάνισή τους στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για «εξισορρόπηση των κινδύνων» που θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, η Ευρωτράπεζα θα συνεχίσει τη μαζική αγορά ομολόγων ύψους 60 δισ. ευρώ το μήνα τουλάχιστον μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2017. Απ' ό,τι όλα δείχνουν το ΔΣ αποφεύγει, προς το παρόν, ακόμα και τις υπόνοιες για έναν ενδεχόμενο τερματισμό της πολιτικής του φθηνού χρήματος, ενώ την ίδια στιγμή αφήνει ανοιχτή ακόμα και την πιθανότητα διεύρυνσης του προγράμματος QE.

Deutsche Welle, ΑΠΕ