ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κίτρινη κάρτα» από Κομισιόν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και μετά το Μνημόνιο

«Κίτρινη κάρτα» από Κομισιόν: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσεις και μετά το Μνημόνιο

Κομισιόν | Ειδήσεις: Άγριο πρεσάρισμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ξεκίνησαν εκ νέου οι Βρυξέλλες, με φόντο την τρίτη αξιολόγηση και κυρίως τη δημοσίευση από την πλευρά της Κομισιόν της εσωτερικής έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

ΑΥΣΤΗΡΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ: «ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ»

Οι ευρωπαίοι εταίροι, αν και επισημαίνουν πως η ελληνική οικονομία έχει διαγράψει πρόοδο, ζητούν από τους οικονομικούς επιτελείς της Αθήνας να συνεχίσουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, ακόμη και μετά το τέλος του Μνημονίου.

Διαβάστε αναλυτικά τι αναφέρει για την Ελλάδα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Σύμφωνα με την έκθεση, εκτιμάται πως οι μακροοικονομικές ισορροπίες έχουν διορθωθεί, ιδίως εκείνες στο δημοσιονομικό τομέα, με τις Βρυξέλλες, πάντως, να ζητούν περισσότερες ενέργειες από την ελληνική πλευρά στο φλέγον ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων (κόκκινων) δανείων.

Ειδική μνεία γίνεται και για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες, κατά τους συντάκτες του κειμένου, μειώθηκαν από 9,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2016 σε 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούλιο του 2017, δηλαδή μια καθαρή μείωση κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Το ζητούμενο, όπως υπερτονίζουν οι Βρυξέλλες, είναι η εντατικοποίηση των προσπαθειών από πλευράς της κυβέρνησης να γίνει εκκαθάριση του υπολοίπου των καθυστερούμενων οφειλών και να αντιμετωπιστούν τα όποια διαρθρωτικά προβλήματα που οδηγούν στη συσσώρευση νέων.

Εξάλλου, η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά την ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας πως εξακολουθεί να παραμένει «εύθραυστη», ζητώντας πιστή και έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος και αποφυγή οποιασδήποτε καθυστέρησης, όπως εκείνες που σημειώθηκαν κατά το α’ εξάμηνο του 2017, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Κατά τα λοιπά, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της έκθεσης, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας επιταχύνθηκε μέσα στο 2017, με το ΑΕΠ να φθάνει το 2,5% το 2018. Ως κύριοι μοχλοί αυτής της δυναμικής, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, είναι οι επενδύσεις και η ιδιωτική κατανάλωση.

Ως σημαντική αποτιμάται, τέλος, και η συμβολή του Τουρισμού, γεγονός που, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναμένεται να δώσει ώθηση και στις καθαρές εξαγωγές της χώρας.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων