ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Χαστούκι» από Κομισιόν: Δέσμευση του Μνημονίου η επένδυση του Ελληνικού

«Χαστούκι» από Κομισιόν: Δέσμευση του Μνημονίου η επένδυση του Ελληνικού

Ελληνικό | Ειδήσεις: Με μια λιτή δήλωση στην οποία προέβη την Πέμπτη (05/10/2017) εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνεται ένα ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναφορικά με την υπόθεση του Ελληνικού, με τηνΚομισιόν να υπενθυμίζει στην Αθήνα ότι η υλοποίηση της επένδυσης αποτελεί δέσμευση στο πλαίσιο του Μνημονίου.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΚΑΣ – ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ FRANKFURTER ALLGEMEINE ZEITUNG

«Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύτηκαν στο πλαίσιο του Μνημονίου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την προώθηση της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού, το οποίο αποτελεί βασικό επενδυτικό σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Ουσιαστικά, η Κομισιόν έρχεται να ξεκαθαρίσει στην ελληνική κυβέρνηση πως καμία απολύτως καθυστέρηση σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της επένδυσης δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε δυσχέρεια ως προς τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί βάσει Μνημονίου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αν και επιχειρεί να πλασάρει ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ προς τα έξω με δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών στελεχώς, έχει ήδη κάνει μια απίστευτη γκάφα, αφού δεν ενημέρωσε την εταιρεία Lamda Development, η οποία και έχει αναλάβει την ευθύνη της εκπόνησης του έργου στο Ελληνικό, για τις αποφάσεις του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία: «Η LAMDA DEVELOPMENT S.A. πριν τοποθετηθεί στο θέμα των αποφάσεων του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου της 3/10/2017 αναμένει την επίσημη ενημέρωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενό τους. Αφού μελετήσει τις αποφάσεις αυτές και τα διαγράμματα που θα τις συνοδεύουν, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τις επιπτώσεις στο Master Plan και στο Επιχειρηματικό Σχέδιο, παραμένοντας προσηλωμένη στα υπογεγραμμένα και κυρωμένα από το Κοινοβούλιο συμβατικά κείμενα».

Σημειώνει ακόμη ότι «η προσπάθεια ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων περιλαμβάνεται από την αρχή στις δεσμεύσεις της εταιρείας και επιπλέον προβλέπεται και θεσμικά τόσο από τους σχετικούς νόμους, όσο και από το Μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτισμού, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις οργάνων της Πολιτείας».

Επικρίσεις από τον γερμανικό Τύπο

Την ίδια ώρα, το θέμα του Ελληνικού σχολιάζεται εκτενώς από τη γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία τονίζει πως μια «μεγάλη ιδιωτικοποίηση συναντά μέχρι και σήμερα προσκόμματα, τώρα και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η έναρξη του έργου».

«Στην αριστερή κοσμοθεωρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν ταίριαζαν ποτέ οι ιδιωτικές επενδύσεις. Οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος προέρχονται ούτως ή άλλως από τον υδροκεφαλικό δημόσιο τομέα, με συνδικάτα που ανθίστανται στα μπόνους παραγωγικότητας και αποτρέπουν τις απολύσεις χρόνια απόντων υπαλλήλων. Για όλους αυτούς οι ιδιώτες επενδυτές στο Ελληνικό είναι ύποπτοι», επισημαίνει ο συντάκτης της FAZ.

«Τώρα ανθίστανται και οι αρχαιολόγοι που προέρχονται επίσης από τον χώρο της κρατικοδίαιτης γραφειοκρατίας και θέλουν να αξιοποιήσουν τα μέσα που διαθέτουν για να μπλοκάρουν την επένδυση στο Ελληνικό. Το ΚΑΣ χαρακτήρισε τώρα σημαντικά για την αρχαιολογία 30 εκτάρια του χώρου. Μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει τίποτα γνωστό για μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς στον χώρο του παλιού αεροδρομίου. Οι αρχαιολόγοι εξάλλου δεν ενόχλησαν κανέναν τα τελευταία 60 χρόνια, οπότε προσγειώνονταν και απογειώνονταν εκεί ασταμάτητα τα αεροπλάνα. Για τους επενδυτές η απόφαση σημαίνει ή ότι θα πρέπει να αλλάξουν τα σχέδιά τους ή να προετοιμαστούν για μακροχρόνιες δικαστικές αντιπαραθέσεις», προστίθεται στο ίδιο άρθρο.

«Η απόφαση των αρχαιολόγων δεν διευκολύνει καθόλου τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που μόλις είχε αρχίσει να κρατά αποστάσεις από ιδεολογικές θέσεις του παρελθόντος και να προβάλλεται σαν πραγματιστής που θέλει να διασφαλίσει επενδύσεις και οικονομική ευημερία. Ο Τσίπρας θα κατέβει σε εκλογές το αργότερο το 2019, ίσως και το 2018, οπότε ο αντίπαλός του Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί ως ο πραγματικός εγγυητής των επενδύσεων και της ανάπτυξης. Τώρα κυκλοφορούν εικασίες για το αν η κυβέρνηση θα στραφεί κατά του ΚΑΣ. Θα προηγηθούν ωστόσο σίγουρα οι αντιπαραθέσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

Ρoή Ειδήσεων