ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συντηρητικοί στις αποταμιευτικές επιλογές τους οι Γερμανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Συντηρητικοί στις αποταμιευτικές επιλογές τους οι Γερμανοί, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Τις ασφαλέστερες αποταμιευτικές επιλογές προτιμούν οι Γερμανοί, με τις γυναίκες να επιδεικνύουν την πλέον συντηρητική συμπεριφορά, όπως φαίνεται σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό της Targobank και παρουσιάζεται από την εφημερίδα Bild.

Συγκεκριμένα, το 43% των Γερμανών επιλέγει τις προθεσμιακές καταθέσεις, παρά τα πολύ χαμηλά επιτόκια, το 34% τις ασφάλειες ζωής και τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, το 33% τις καταθέσεις ταμιευτηρίου και το 32% την επένδυση σε ακίνητα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι γυναίκες είναι εκείνες που προτιμούν κυρίως τα αποταμιευτικά προγράμματα των τραπεζών.

Σε άνοδο σε ό,τι αφορά την προτίμηση των πελατών βρίσκονται τα επενδυτικά φαντ, τα οποία εμπιστεύεται το 28%, οι μετοχές στο χρηματιστήριο (24%) και τα πολύτιμα μέταλλα (10%). Την ίδια ώρα ποσοστό 57% δηλώνει ότι οι μετοχές και τα επενδυτικά φαντ του είναι «εντελώς αδιάφορα». Επιπλέον, οι νέοι ηλικίας 18-29 ετών φαίνονται να μην γνωρίζουν και πολλά για τα προγράμματα αποταμίευσης, με το 25% να δηλώνει πλήρη άγνοια.

«Οι Γερμανοί αποταμιεύουν λάθος!», δηλώνει χαρακτηριστικά στην Bild, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο επενδυτικός σύμβουλος της Targobank Τομ Ένγκελ. Ένας από τους λόγους της επιφυλακτικότητας των Γερμανών είναι η έλλειψη πληροφόρησης, καθώς το 47% δηλώνει ότι αισθάνεται ότι έχει επαρκή ενημέρωση σε ό,τι αφορά τα θέματα αποταμίευσης, ενώ το 24% θεωρεί ότι έχει «όχι και τόσο καλή» ή «καθόλου» ενημέρωση.

Η έρευνα αναδεικνύει ακόμη τις διαφορές προσέγγισης μεταξύ ανατολής και δύσης, με τους κατοίκους των ανατολικών κρατιδίων να δηλώνουν καλά ενημερωμένοι μόνο σε ποσοστό 40%.

Σχολιάζοντας τις αποταμιευτικές συνήθειες των Γερμανών, ο κ. Ένγκελ τονίζει ότι όποιος είχε επί χρόνια τις αποταμιεύσεις του μόνο σε τραπεζικές καταθέσεις δεν είναι πρόθυμος να περάσει ξαφνικά στις μετοχές, μόνο και μόνο επειδή τα επιτόκια των καταθέσεων είναι στο μηδέν, συμβουλεύει παρόλα αυτά τους αποταμιευτές να ξεχάσουν την ιδέα ότι μπορούν να συγκεντρώσουν πλούτο χωρίς ρίσκο και τους προτρέπει να συνδυάσουν τις τραπεζικές καταθέσεις με την επένδυση σε μετοχές.

Ρoή Ειδήσεων