ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» ο ΕΝΦΙΑ το 2018: Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες

«Φωτιά» ο ΕΝΦΙΑ το 2018: Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες

Αντικειμενικές αξίες | ΕΝΦΙΑ: «Γροθιά στο στομάχι» των ιδιοκτητών ακινήτων επιφέρει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς από το 2018 η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει φτηνές περιοχές, όπου τα ακίνητα κόστιζαν 550, 600 ακόμη και 700 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, με αποτέλεσμα τα «ραβασάκια» του φετινού ΕΝΦΙΑ να αναμένονται ιδιαίτερα φουσκωμένα.

ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΠΛΗΓΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι προτάσεις των εκτιμητών προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έδειξαν αυξήσεις στο 60% των περιοχών της χώρας ή σε 6.070 ζώνες και μειώσεις μόνο για το 23% ή σε 2.030 ζώνες αντίστοιχα. Στο υπόλοιπο 17% των περιοχών, οι ειδικοί προτείνουν να παραμείνουν αμετάβλητες στα σημερινά επίπεδα.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, το πρώτο φιλτράρισμα δείχνει πως το κύμα των αυξήσεων στις αντικειμενικές θα χτυπήσει τις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες και τις φτωχότερες περιοχές της χώρας. Με απλά λόγια, το μεγαλύτερο πλήγμα αναμένεται να δεχθούν ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα.

Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει πρακτικά αυτό, ας πάρουμε παράδειγμα τι θα συμβεί ενδεικτικά σε περιοχές του Λεκανοπεδίου: Μέγαρα, Ζεφύρι, Μαλακάσα, Αυλώνας, Βαρνάβας, Ασπρόπυργος, Άνω Λιόσια, Αγία Βαρβάρα είναι μερικές από τις περιοχές που έχουν πολύ χαμηλές αντικειμενικές αξίες. Σε αυτές, λοιπόν, τις περιοχές έρχεται να «πατήσει» η Εφορία, για να φορολογήσει τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι.

Αυτό συνεπάγεται πως οι τωρινές χαμηλές τιμές σύντομα θα ανήκουν στο παρελθόν.

Δείτε τους πίνακες

pinakas1
pinakas2

(Πηγή πινάκων: ΤΑ ΝΕΑ)

Και ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα, πάντα, με «Τα Νέα», δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, κατόπιν τούτων, η αύξηση του ΕΝΦΙΑ, ο οποίος αναμένεται να «σκάσει» τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν θα αρχίσουν να παραδίδονται τα ραβασάκια σε πάνω από 7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Όπως εκτιμάται, εάν υιοθετηθούν οι τιμές των εκτιμητών από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και εφαρμοστούν χωρίς καμία άλλη τροποποίηση, τότε η «λυπητερή» του ΕΝΦΙΑ για πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων θα έρθει ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Διαβάστε επίσης:

Ρoή Ειδήσεων