ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θρίλερ...κορυφής

Θρίλερ...κορυφής

Από μια «κλωστή» κρέμεται το μέλλον της Ευρωζώνης, καθώς τα εσωτερικά μέτωπα και οι συγκρούσεις αποτελούν «νάρκη» στα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Την ώρα, που φουντώνει το δραματικό παρασκήνιο για το τι μέλλει γενέσθαι με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, η πολωνική προεδρία της Ε.Ε., ανακοίνωνε την ακύρωση του Εκοφίν, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την Τετάρτη.

Επίσημη αιτιολογία της ακύρωσης η μη οριστικοποίηση των λεπτομερειών των θεμάτων που θα εξεταστούν.

Έτσι αύριο, πριν τις Συνόδους Κορυφής των 27 και των 17 δεν θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές συνεδριάσεις των κοινοτικών οργάνων.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συγκεκριμένη απόφαση προκαλεί εκνευρισμό στις δέκα χώρες της ζώνης του ευρώ, που αισθάνονται αποκλεισμένες από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την κρίση χρέους.

Φήμες και για τη Σύνοδο

Μέσα σε αυτό το κλίμα αναπτύχθηκε έντονη φημολογία περί ακύρωσης και της ίδιας της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., κάτι που ανάγκασε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι να τις διαψεύσει κατηγορηματικά μέσω twitter.

Κούρεμα 60% ή …διαρκείας

Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο κ. Γκι Φερχόφσταντ αποκάλυπτε πως κυκλοφορούσε προσχέδιο της αυριανής απόφασης, σύμφωνα με το οποίο το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έχει κλείσει στο 60%.

Πάντως έκθεση της γερμανικής καγκελαρίας ανέφερε ότι, ούτε η απομείωση του χρέους σε ποσοστό 60% είναι ικανή να δώσει προοπτική στην ελληνική οικονομία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος φέρεται να προτείνει στο κείμενο «κούρεμα» διαρκείας, καθώς ακόμη και αν όλα πάνε καλά το ελληνικό χρέος θα παραμείνει σε δυσθεώρητα ύψη και το 2030 θα βρίσκεται στο 130% του ΑΕΠ.

Διαβάστε επίσης: Ίσως δεν ανακοινωθεί αύριο το «κούρεμα»