ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Για ρύθμιση χρεών καλούν 1.000 επιχειρήσεις οι τράπεζες

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Για ρύθμιση χρεών καλούν 1.000 επιχειρήσεις οι τράπεζες

«Ραβασάκια»με διορία δύο μηνών ώστε να προσέλθουν για ρύθμιση των οφειλών τους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, αποστέλλουν σε περίπου 1.000 επιχειρήσεις οι τράπεζες.

Η πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις θα γίνει σε δύο φάσεις, τα πρώτα ραβασάκια θα είναι 500 – 700 και θα αποσταλούν εντός της εβδομάδος. Σε δεύτερη φάση και μέχρι τα μέσα Ιουνίου, θα αποσταλούν άλλες 400 – 500 επιστολές.

Η πρόσκληση των τραπεζών θα δίνει χρονικό περιθώριο δύο μηνών στις επιχειρήσεις για να προσέλθουν για ρύθμιση μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού. Σε περίπτωση μη αποδοχής της πρόσκλησης εντός του διμήνου, οι επιχειρήσεις θα χάνουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αργότερα αίτημα για ένταξη στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η μαζική πρόσκληση των τραπεζών θα αφορά επιχειρήσεις με οφειλές από 50.000 έως 2 εκατ. ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν οφειλές σε τουλάχιστον δύο τράπεζες και στο Δημόσιο (είτε σε εφορία είτε στον ΕΦΚΑ).

Αποστολέας της πρόσκλησης θα είναι μία τράπεζα (η leading). Αυτό σημαίνει ότι η υπερχρεωμένη επιχείρηση δεν θα πρέπει να αναμένει προσκλήσεις από όλους τους πιστωτές της, αλλά μόνο μία επιστολή που θα τους εκπροσωπεί συνολικά.

Υπενθυμίζεται ότι οι βελτιώσεις που συμφωνήθηκαν στον νόμο του εξωδικαστικού μηχανισμού αναμένεται να ψηφιστούν έως τις 15 Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις