ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Τι πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 - Πώς θα φορολογηθούν τα ακίνητα

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Τι πρέπει να δηλωθεί στο Ε1 - Πώς θα φορολογηθούν τα ακίνητα

Αναλυτικά στοιχεία για τα ακίνητα στα οποία διέμειναν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους πρέπει να αναγράψουν και στιςφετινές φορολογικές δηλώσειςοι φορολογούμενοι. Η συμπλήρωση των στοιχείων των κατοικιών είναι και φέτος υποχρεωτική.

Η συμπλήρωση των στοιχείων των κατοικιών είναι και φέτος υποχρεωτική

Υπενθυμίζεται ότι οι αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης για τις κατοικίες βαρύνουν τους φορολογούμενους που είτε είναι οι ίδιοι ιδιοκτήτες των ακινήτων, είτε τα νοικιάζουν, είτε τους έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος εισοδήματα από ενοίκια, ή παραχώρησαν δωρεάν κάποιο ακίνητό τους, ή χρησιμοποίησαν ως επαγγελματική στέγη ιδιόκτητη κατοικία ή έχουν κενό ακίνητο υποχρεούνται να υποβάλουν πριν από το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης το έντυπο Ε2 (αναλυτική κατάσταση μισθωμάτων από ακίνητα).

Τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με συντελεστές που ξεκινούν από 15% και φθάνουν μέχρι 45% κλιμακωτά:

• 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ,

• 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως και 35.000 ευρώ και

• 45% για το κλιμάκιο εισοδήματος που υπερβαίνει τις 35.001 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όσοι εισπράττουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ επιβαρύνονται και με ειδική εισφορά αλληλεγγύης με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν έως 10%.

Από την άλλη, κάποιοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περάσουν πρώτα από την εφορία και να δηλώσουν ότι δεν έλαβαν ενοίκια για το έτος 2017 για να γλιτώσουν τον φόρο.

Για αποφύγουν τη φορολόγηση από τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει πριν από την υποβολή της φορολογικής δήλωσης:

1. Να έχουν εκδώσει εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

2. Να καταθέσουν στην εφορία φωτοαντίγραφα των διαταγών, δικαστικών αποφάσεων που έχουν εκδοθεί ή αγωγών που έχουν ασκηθεί.

Προσοχή: Στην περίπτωση που δεν υποβληθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη δήλωση των ανείσπρακτων ενοικίων, τότε τα ποσά που έχουν δηλωθεί ως ανείσπρακτα εισοδήματα δεν θα ληφθούν υπόψη και η εφορία θα προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση της δήλωσης, φορολογώντας τα συγκεκριμένα ποσά.

Σχετικές ειδήσεις