ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι ισχύει με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Τι ισχύει με τις νέες αντικειμενικές αξίες

Τo αλαλούμ συνεχίζεται με τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της επιχείρησης ευθυγράμμισης των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων δεν περιλαμβάνεται αυτή των «συντελεστών εμπορικότητας».

Υπενθυμίζεται, ότι τελευταία φορά που άλλαξαν οι συντελεστές εμπορικότητας ήταν το 2015. Ωστόσο, η οριζόντια μείωση κατά μέσο όρο 10% που είχε γίνει πριν από δύο χρόνια,δεν αντιπροσωπεύει την «καταστροφή» που υπέστη η αγορά ακινήτων τα τελευταία χρόνια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, λόγω της κατακόρυφης μείωσης των εμπορικών αξιών από την κρίση που έπληξε την αγορά ακινήτων , η αντικειμενική αξία είναι πολύ υψηλότερη από την αντίστοιχη εμπορική. Μάλιστα, ενώ θα αναπροσαρμοστεί το πρώτο συστατικό που είναι η τιμή ζώνης, το δεύτερο δεν πρόκειται να αλλάξει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τους υψηλούς συντελεστές εμπορικότητας συναντάται σε περιοχές και δρόμους όπου οι συντελεστές εμπορικότητας είναι έως 2%. Αφορά κυρίως δρόμους που έχουν μετατραπεί σε "νεκροταφεία" καταστημάτων καθώς η κρίση μηδένισε την εμπορικότητά τους.

Ταυτόχρονα, σε περιοχές με πολύ υψηλούς συντελεστές εμπορικότητας επήλθε μείωσή της, αλλά δεν μηδενίστηκε. Αυτό σημαίνει ότι τα μισθώματα και οι αξίες σε αυτούς τους πρώην πολύ εμπορικούς δρόμους έχουν υποχωρήσει αισθητά, χωρίς όμως να έχουν μηδενιστεί. Και στις δύο περιπτώσεις όμως οι συντελεστές δεν θα αλλάξουν στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας επικαιροποίησης των αντικειμενικών αξιών.

Το ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή της περιφέρειας Αττικής αποκάλυψε ότι στην ειδική διαδικασία της παρούσας φάσης δεν προβλέπεται η αναπροσαρμογή των συντελεστών του Συστήματος, δηλαδή των συντελεστών Εμπορικότητας και Οικοπέδου.

Δηλαδή στην επικείμενη αναπροσαρμογή θα επανεξετασθούν μόνο οι τιμές ζώνης που διαμορφώνουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για όλες τις εντός σχεδίου ή ορίων οικισμού περιοχές της χώρας που είναι ήδη ενταγμένες στο αντικειμενικό σύστημα.

Η μη επικαιροποίηση των συντελεστών εμπορικότητας αποδίδεται στα «σφιχτά χρονικά πλαίσια» για την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών.

Νέες αντικειμενικές αξίες

Στο πλαίσιο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση να ευθυγραμμίσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.

Για φέτος θεσπίστηκε μια ειδική διαδικασία όπου πιστοποιημένοι εκτιμητές θα προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών νέες τιμές ζώνης που θα αντιπροσωπεύουν τις εμπορικές αξίες. Η απόφαση για την επικαιροποίηση των τιμών ζώνης αναμένεται το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου.

Ακίμη, η κυβέρνηση ανέλαβε την υποχρέωση ο φετινός ΕΝΦΙΑ να υπολογιστεί με βάση τις νέες τιμές και εφόσον χρειαστεί να γίνουν παρεμβάσεις σε κλιμάκια και συντελεστές προκειμένου να συνεχίσει να φέρνει σε επίπεδο βεβαίωσης το ποσό των 3,2 δισ. ευρώ ετησίως.

Σχετικές ειδήσεις