ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία και Τουρκία βάζουν «φωτιά» στην παγκόσμια οικονομία

Ρωσία και Τουρκία βάζουν «φωτιά» στην παγκόσμια οικονομία

Ρωσία | Κυρώσεις ΗΠΑ | Τουρκία: Κατακόρυφη πτώση κατέγραψε την Πέμπτη (09/08/2018) το ρωσικό νόμισμα, μετά τις νέες αμερικανικές κυρώσεις, ενώ οι ανησυχίες ότι η Τουρκία οδεύει προς μία κανονική οικονομική κρίση συνέχισαν να πλήττουν την λίρα.

ΑΡΝΗΤΙΚΟ «ΝΤΟΜΙΝΟ» ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ – «ΒΟΥΤΙΑ» ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΚΟ ΡΟΥΒΛΙ

Το «ράλι» στις κινεζικές μετοχές βοήθησε να αντισταθμιστεί κάπως η νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της νύχτας, αφού το Πεκίνο ανταπέδωσε τις τελευταίες κυρώσεις των ΗΠΑ.

Στην Ευρώπη, ο βρετανικός δείκτης FTSE, ο γερμανικός DAX και ο γαλλικός CAC40 σημείωσαν νωρίτερα πτώση 0,7%, 0,3% και 0,4% αντίστοιχα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street υποδήλωναν σταθεροποιητικό άνοιγμα στη Νέα Υόρκη, αλλά αυτό φαίνεται μάλλο παραπλανητικό καθώς οι σημαντικές εξελίξεις είναι στις αγορές συναλλάγματος.

Το ρωσικό ρούβλι σημείωσε «βουτιά» αφού η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει νέες κυρώσεις καθώς κατέληξε ότι η Μόσχα είχε χρησιμοποιήσει έναν νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην πράκτορα και της κόρης του στη Βρετανία, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται.

Το ρούβλι υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη του 2016, στα 66,1 ρούβλια ανά δολάριο.

Σε «περιδίνηση» η τουρκική λίρα

Την ίδια στιγμή, η τουρκική λίρα, τα ομόλογα και οι χρηματιστηριακές αγορές της χώρας δέχονταν περαιτέρω πλήγμα, καθώς οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων στην Ουάσινγκτον φαίνεται ότι δεν σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στη διευθέτηση της διαμάχης για τον Αμερικανό πάστορα που έχει θέσει υπό κράτηση η Άγκυρα.

Στις 15:34 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε στις 5,4050 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση περίπου 2% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Νωρίτερα σήμερα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό στα 5,45 λίρες ανά δολάριο.

«Πιστεύουμε ότι η Τουρκία ίσως χρειαστεί να προσεγγίσει το ΔΝΤ ή να ζητήσει κάποια άλλη εξωτερική βοήθεια. Διαφορετικά, τα capital controls φαίνεται να είναι μια ξεκάθαρη πιθανότητα», δήλωσε ο Σάλμαν Άχμεντ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Lombard Odier.

Καλύτερα ήταν τα πράγματα στην Ασία. Από τις αρχές του έτους, η λίρα έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της, εξαιτίας των ανησυχιών για τον έλεγχο του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη νομισματική πολιτική και, πιο πρόσφατα, για την εμβάθυνση του χάσματος μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2019 αναμένεται γύρω στο 3-4% και ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μια από τις βασικές ανησυχίες για την τουρκική οικονομία, θα μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με το υπουργείο, ο αρμόδιος υπουργός Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα ανακοινώσει αύριο το πιο πρόσφατο σχέδιό του για την οικονομία.

Παράλληλα, τα blue chips στη Σανγκάη έκλεισαν με άνοδο 2,5%, ύστερα από αναφορές για πιθανή κρατική στήριξη προς τις εγχώριες τεχνολογικές επιχειρήσεις, το τελευταίο σε μία σειρά μέτρων για την ενίσχυση της ανάπτυξης που παρουσίασε το Πεκίνο καθώς επιδεινώνεται η εμπορική διαμάχη.

Τα κέρδη των κινεζικών μετοχών βοήθησαν τον ευρύτερο δείκτη MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού να αντιστρέψει τις αρχικές απώλειες και να καταγράψει άνοδο 0,5%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε κατά 0,2%.

Νωρίτερα σήμερα, το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV μετέδωσε ότι η Κίνα οφείλει να ανταποδώσει τους αμερικανικούς δασμούς και ότι το Πεκίνο διαθέτει την αυτοπεποίθηση και τα μέσα να υπερασπίσει τα συμφέροντα της χώρας.

Τα σχόλια αυτά, που μεταδόθηκαν από την πρωινή ειδησεογραφική εκπομπή του τηλεοπτικού δικτύου, ακολουθούν την αναγγελία της επιβολής επιπρόσθετων δασμών 25% σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης αξίας 16 δισεκ. δολαρίων αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Οι δασμοί θα επιβληθούν στη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και άλλα προϊόντα πετρελαίου, αλλά όχι στο αργό πετρέλαιο.

Η αγορά πετρέλαιου αντέδρασε άσχημα στην είδηση, σημειώνοντας απώλειες άνω του 3%. Οι τιμές σταθεροποιήθηκαν κάπως σήμερα, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί 13 σεντς στα 66,80 δολάρια το βαρέλι και το πετρέλαιο μπρεντ να διατηρείται νωρίτερα στα 72,27 δολάρια.

Fitch: Η χώρα χρειάζεται να ανακόψει γρήγορα την απότομη πτώση της λίρας

Η Τουρκία χρειάζεται να ανακόψει γρήγορα την απότομη πτώση της λίρας, ανέφερε από την πλευρά του ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί ύστερα από την υποβάθμισή της πριν από μόλις ένα μήνα.

Η λίρα υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο στην Κωνσταντινούπολη, καθώς η κίνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τον Αμερικανό πάστορα που έχει θέσει υπό κράτηση η Άγκυρα επέτεινε τις ανησυχίες που ήδη υπάρχουν για τον πληθωρισμό και τη γενικότερη οικονομική διαχείριση.

«Παρακολουθούμε στενά τα τρέχοντα γεγονότα», δήλωσε στο Reuters ο Πολ Γκέιμπλ, υψηλόβαθμος αναλυτής του οίκου Fitch. «Από τότε που λάβαμε την απόφαση (να υποβαθμίσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε BB στις 13 Ιουλίου) το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω».

«Το βασικό σημείο πίεσης είναι το αδύναμο νόμισμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο ίδιος παρακολουθεί τι προσπαθούν να κάνουν οι τουρκικές αρχές για να ανακόψουν την πτώση της λίρας, που από τις αρχές του έτους φθάνει το 30%, με το 10% περίπου να καταγράφεται τον τελευταίο μήνα.

Η χαλάρωση της πίεσης βραχυπρόθεσμα πιθανόν να περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ενεργειών από την κεντρική τράπεζα και μιας βελτίωσης στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο αναλυτής.

«Κοιτάμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση (πιστοληπτικής ικανότητας) δεν είναι πριν τον Δεκέμβριο και πολλά μπορούν να αλλάξουν έως τότε», τόνισε.

Η πιθανότητα μιας νέας υποβάθμισης σίγουρα υπάρχει. Ο οίκος Fitch διατήρησε μάλιστα «αρνητικές» τις προοπτικές για το αξιόχρεο της Τουρκίας μετά την υποβάθμιση του περασμένου μήνα.

«Από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια αρνητική αξιολόγηση και που δημοσιοποιήσαμε στον σχολιασμό μας στην τελευταία μας έκθεση πιστοληπτικής αξιολόγησης, αυτός που είναι πιο σχετικός θα ήταν μια απότομη διακοπή στην εισροή κεφαλαίων ή μια απότομη, μεγάλη επιβράδυνση της οικονομίας», δήλωσε ο Γκέιμπλ, καταλήγοντας: «Ιδιαίτερα εάν εντείνει τις πιέσεις στον εταιρικό και τον τραπεζικό κλάδο».

Έτοιμη να απαντήσει η Μόσχα στην Ουάσινγκτον

Η Ρωσία θα επεξεργαστεί τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Η ρωσική πλευρά επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει ότι η συνομιλία (με τη Ρωσία) από θέση ισχύος και μέσω τελεσιγράφων είναι ανώφελη και άνευ προοπτικής. Η ρωσική πλευρά θα επεξεργαστεί τα μέτρα με τα οποία θα απαντήσει στη νέα μη φιλική κίνηση της Ουάσιγκτον», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Η ίδια επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον, επιβάλοντας νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, οξύνει περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και ότι η Ρωσία δεν θα αποδεχθεί τους όρους που θέτουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την άρση των κυρώσεων.

«Ως όρο για την άρση των κυρώσεων οι ΗΠΑ θέτουν εκ προοιμίου απαράδεκτες για εμάς απαιτήσεις και αυτό μάλιστα σε πρώτη φάση. Μας απειλούν ότι θα μας ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις μέσω της επιβολής κυρώσεων», δήλωσε η Ζαχάροβα προσθέτοντας ότι «κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ συνειδητά ακολουθούν τον δρόμο της περαιτέρω όξυνσης των διμερών σχέσεων, οι οποίες ούτως ή άλλως με τις δικές τους προσπάθειες έχουν οδηγηθεί στο μηδέν».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ και TASS

Διαβάστε επίσης: