ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρίσκεις σπίτι να νοικιάσεις

Αυτός είναι ο λόγος που δεν βρίσκεις σπίτι να νοικιάσεις
O αντίκτυπος της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και σε όλη τη χώρα

Η φρενίτιδα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια και έχει εκτινάξει τις τιμές των ενοικίων.

Η αύξηση του τουρισμού, η άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb, αλλά και οι αγορές ακινήτων από πολίτες άλλων χωρών, αλλάζουν δραστικά την εικόνα της αγοράς κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε άλλες μεγαλουπόλεις της χώρας.

Μάλιστα, μετά από μια δεκαετία συνεχούς υποχώρησης, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξάνονται θεαματικά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η κατάσταση είναι απελπιστική για όσους ψάχνουν να νοικιάσουν κύρια κατοικία σε περιοχές οι οποίες έχουν γίνει περιζήτητες λόγω Airbnb.

Περιοχές όπως η Ακρόπολη, το Κουκάκι, ο Λυκαβηττός, το Κολωνάκι, τα Εξάρχεια, το λιμάνι του Πειραιά και κάποιες μεγαλουπόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα έχουν «αποκλειστεί» λόγω των βραχυχρόνιων μισθώσεων και των υψηλών ενοικίων.

Tο «σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για χορήγηση βίζας σε πολίτες εκτός της ΕΕ, έναντι επενδύσεων ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητα» οδηγεί σε «μαζικές εξώσεις» καθώς ενοικιαστές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ανοίξουν δρόμο για την ένταξη των κατοικιών στο Airbnb, γράφει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019

Ενδεικτική είναι η αναφορά του δημοσιεύματος σε συγκεκριμένες περιοχές στην Αθήνα όπου το Airbnb έχει «καταλάβει» από 81% έως και 95% των συνολικών ενοικίων, ενώ υπογραμμίζεται ότι τα τελευταία δυο χρόνια οι διαθέσιμες κατοικίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα αυξήθηκαν από 9.000 σε 129.000!

Η... επέλαση του Airbnb

Τα τελευταία δυο χρόνια οι διαθέσιμες κατοικίες που βρίσκονται στην πλατφόρμα αυξήθηκαν από 9.000 σε 129.000!

Οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων στο κέντρο αφήνουν τα παραδοσιακά ενοίκια και στρέφονται μαζικά στο Airbnb.

Κι αυτό γιατί τα έσοδα που αποκομίζουν από τις τουριστικές μισθώσεις είναι πολλά περισσότερα από τα «παραδοσιακά» ενοικιαστήρια.

«Τα τρία τελευταία χρόνια λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης και ιδιαίτερα της ύφεσης στην ελληνική κτηματαγορά, πάρα πολλά ακίνητα έμεναν αδιάθετα, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες να μην μπορούν να τα συντηρήσουν, ούτε να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και άλλους έμμεσους φόρους. Έτσι, η νέα "μόδα" των βραχυχρόνιων μισθώσεων έφερε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες να μισθώνουν τα σπίτια τους είτε τα είχαν ανακαινίσει είτε όχι, δίνοντάς τα σε κάποιους διαχειριστές ή δουλεύοντάς τα μόνοι τους. Το αποτέλεσμα αυτό ήταν θετικό για τους ιδιοκτήτες, διότι σίγουρα έπαιρναν πολλά περισσότερα χρήματα, από το μισθωτήριο των τριών ετών, σε έναν μόνιμο κάτοικο», αναφέρει στο Newsbomb.gr ο πρώην πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Μεσιτών Ελλάδος, κ. Γιάννης Ρεβύθης.

«Ιδιαίτερη ανάπτυξη έχει φέρει η βραχυχρόνια μίσθωση και στα νησιά, όπου λόγω των καλύτερων τιμών αυτών των κατοικιών, πολλοί τουρίστες δεν πηγαίνουν στα ξενοδοχεία, αλλά νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες», προσθέτει.

«Το καλό αποτέλεσμα των ιδιοκτητών, όμως έφερε αναστάτωση σε άλλα επαγγέλματα και φυσικά σε πολλούς ιδιοκτήτες που έχουν μεν διαμέρισμα σε κάποια πολυκατοικία αλλά δεν το μισθώνουν στη βραχυχρόνια μίσθωση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Πρέπει να νομοθετηθεί για πόσες ημέρες θα μισθώνονται αυτά τα σπίτια, αν θα πρέπει να υπάρχει μια ασφάλεια για τους μισθωτές που μπαίνουν μέσα αλλά και για τους γειτόνους», συνεχίζει.

Και συμπληρώνει: «Τα προβλήματα ανακύπτουν τώρα και στα ξενοδοχεία. Παρότι έχουν ανακαινιστεί πολλά και έχουν γίνει και νέα, είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός, κυρίως στις τουριστικές μονάδες στο κέντρο της Αθήνας και ιδιαίτερα στα νησιά. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι οι έλλειψη κατοικιών στα νησιά, στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγαλουπόλεις έχει φέρει τα πάνω - κάτω στην αγορά για πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δούλευαν εκτός της κατοικίας τους και σήμερα δεν μπορούν να βρουν να μείνουν κάπου. Είναι απίθανο να πας στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Κεφαλονιά, στην Κρήτη και να βρεις μόνιμη κατοικία. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα υπάρχουν φοιτητές που δεν πάνε να παρακολουθήσουν τη σχολή που πέρασαν διότι το ενοίκιο είναι εξωπραγματικό. Δεν πάει η δασκάλα, ο καθηγητής ο οποίος διορίστηκε σε κάποιο νησί ή σε κάποια επαρχιακή πόλη γιατί τα περισσότερα χρήματά τους θα απορροφούνται από το ενοίκιο».

Παράλληλα, σε ερώτηση αν η νέα τάση που επιτάσσει ο τουρισμός αλλοιώνει τη φυσιογνωμία της πόλης και έρχεται σε σύγκρουση με την «ταυτότητα» της γειτονιάς ο κ. Ρεβύθης απαντά: «Κάθε πολιτεία, κάθε κυβέρνηση, κάθε Υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να έχει κανόνες οι οποίοι να διέπουν το σωστό ανταγωνισμό, την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων. Ναι, να νοικιάζω το σπίτι μου και να κερδίζω όσα θέλω, αλλά ο τουρίστας ή αυτός που θα νοικιάσει αυτό το σπίτι να μην φύγει με τις χειρότερες εντυπώσεις από αυτή την κατοικία και την πατρίδα μας. Δεν μπορούμε να γίνουμε όλοι ξενοδόχοι χωρίς κανόνες και χωρίς νόμους».

Η... άλλη πλευρά

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαχειριστών Ακινήτων κ. Ανδρέας Χίου σε δηλώσεις του στο Newsbomb.gr αναφέρει ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ούτε μία έξωση στο Πρωτοδικείο για κάποιον ο οποίος έληξε το συμβόλαιό του και δεν έγινε ανανέωση. Οι μόνες εξώσεις που γίνονται είναι για κακοπληρωτές, που υποχρεωτικά ο ιδιοκτήτης εάν δεν πληρώνει ο ενοικιαστής κάνει διαδικασία για την έξωση γιατί επιβαρύνεται τα κοινόχρηστα και άλλα έξοδα».

«Απ' ό,τι ξέρουμε είναι σταθερές οι τιμές των ενοικίων σε περιοχές όπου δεν υπάρχει ζήτηση. Γιατί ένας ιδιοκτήτης να ανεβάσει το ενοίκιό του όταν ξέρει ότι δεν θα βρει κάποιον να το νοικιάσει γιατί εκεί δεν υπάρχει ζήτηση για τη βραχυχρόνια μίσθωση;», προσθέτει ο κ. Χίου σχετικά με τις τιμές των ενοικίων σε περιοχές που δεν έχουν ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον.

«Υπάρχει ζήτηση από τους ξένους για περιοχές που είναι κοντά σε μνημεία της κάθε πόλης. Το ίδιο συμβαίνει και στο Παρίσι, στη Βαρκελώνη, στο Άμστερνταμ. Λογικό είναι ο ξένος να θέλει να μένει κοντά στο κέντρο.

Αν κάνετε μια βόλτα τώρα στην Αθήνα, θα δείτε πραγματικά περιοχές που ήταν ερειπωμένες, να έχουν αναβαθμιστεί, να έχουν φτιαχτεί παραδοσιακά καφενεία, μανάβικα. Δημιουργείται ξανά η αίγλη της παλιάς Αθήνας.

Υπάρχουν μαγαζιά που έχουν πάρει ξανά ζωή στο κέντρο της Αθήνας μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν τουρίστες. Περιοχές που είχαν υποβαθμιστεί, έχουν αναπτυχθεί πολύ καλύτερα απ΄ ότι πριν και αυτό οφείλεται στη βραχυχρόνια μίσθωση φυσικά», καταλήγει.