ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξοικονομώ κατ' Οίκον 2019: Έρχεται νέα επιδότηση - Ποιοι τη δικαιούνται

Εξοικονομώ κατ' Οίκον 2019: Έρχεται νέα επιδότηση - Ποιοι τη δικαιούνται
pixabay

Εξοικονομώ κατ' Οίκον 2019: Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας σε εκδήλωση της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, ανήγγειλε την προκήρυξη νέου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' Οίκον» για την ενεργειακή αναβάθμιση 20.000 κατοικιών.

Όπως είπε, το πρόγραμμα θα προκηρυχθεί μόλις υπάρξει συμφωνία με τις τράπεζες, ενώ τόνισε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια αποτελεί βασική συνιστώσα του εθνικού σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα, που περιλαμβάνει τους στόχους μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου καθώς και αύξησης της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ως το 2030.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη νέα λατομική νομοθεσία, με την οποία όπως είπε απλουστεύθηκε η διαδικασία αδειοδότησης των επιχειρήσεων καθώς και στο νέο ειδικό χωροταξικό Πλαίσιο που είναι υπό εκπόνηση. Για το κόστος της ενέργειας που είναι σημαντικός παράγοντας για τον κλάδο του αλουμινίου ο υπουργός υπογράμμισε ότι στα τέλη του έτους θα λειτουργήσει το χρηματιστήριο ενέργειας που θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να διαλέγουν το ενεργειακό τους μείγμα μέσω διμερών συμβολαίων, ενώ με την εφαρμογή του κοινοτικού πλαισίου για το target model θα υπάρχει πρόσβαση σε φθηνότερες αγορές ενέργειας μέσω των διασυνδέσεων. Σημείωσε ακόμη ότι η βιομηχανία χρειάζεται ιδιαίτερο καθεστώς, το οποίο ήδη εφαρμόζεται στο βαθμό που επιτρέπεται από την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.

Ο υπουργός χαρακτήρισε εξάλλου τον κλάδο του αλουμινίου, που διακρίνεται για την υψηλή εξωστρέφεια, ως μοντέλο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στην ίδια εκδήλωση ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας άσκησε κριτική στην κυβερνητική πολιτική λέγοντας ότι απέτυχε σε όλους τους στόχους για την ανάπτυξη, ενώ έκανε λόγο για αλλεργία στις μεταρρυθμίσεις, καθυστέρηση των επενδύσεων και υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση της ανταγωνιστικότητας και αύξηση του ιδιωτικού χρέους. Αναφερόμενος στον κλάδο του αλουμινίου, είπε ότι αποτελεί το εθνικό μας βιομηχανικό προϊόν και έκανε λόγο για την ναυαρχίδα της Ελλάδας σε ότι αφορά τις εξαγωγικές επιδόσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ernst and Young Πάνος Παπάζογλου σημείωσε ότι οι ελληνικές εξαγωγές υστερούν έναντι των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και επέρριψε ευθύνες αφενός σε μεγάλο μέρος της επιχειρηματικής κοινότητας, αφετέρου στην έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των κρατικών δομών για ξένες επενδύσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Η βιομηχανία αλουμινίου στους έξι κλάδους με την ταχύτερη ανάκαμψη κατά την κρίση

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας παρουσίασε μελέτη του ιδρύματος για τη βιομηχανία αλουμινίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, με 1,9 εκατ. τόνους παραγωγής βωξίτη το 2017, η χώρα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη και τη 12η παγκοσμίως. Στην παραγωγή αλουμίνας, η Ελλάδα κατέχει την τέταρτη υψηλότερη θέση στην ΕΕ το 2017, μετά την Ιρλανδία, τη Γερμανία και την Ισπανία. Υψηλά βρίσκεται η χώρα και στην παραγωγή πρωτόχυτου αλουμινίου - πέμπτη στην ΕΕ μετά τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Ρουμανία.

Επιπλέον:

  • Η βιομηχανία αλουμινίου συγκαταλέγεται στους έξι κλάδους της εγχώριας βιομηχανίας με την ταχύτερη ανάκαμψη κατά την περίοδο της κρίσης.
  • Το 2018, η αξία των εξαγωγών εγχώριων προϊόντων αλουμινίου ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ, σε υπερδιπλάσιο επίπεδο σε σύγκριση με το 2009 (852 εκατ. ευρώ). Μεταξύ των βιομηχανικών προϊόντων, τα προϊόντα αλουμινίου έχουν το υψηλότερο εμπορικό πλεόνασμα (0,8 δισ. ευρώ το 2018). Συνεισφέρουν διαχρονικά περίπου το 10% με 11% των βιομηχανικών εξαγωγών της χώρας, όταν το αντίστοιχο μερίδιο σε επίπεδο ΕΕ είναι μόλις στο 1,3% με 1,4%.
  • Οι προοπτικές του αλουμινίου είναι θετικές, καθώς η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2050. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την πορεία της παγκόσμιας και της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των τιμών ενέργειας, η παραγωγή αλουμινίου στην Ελλάδα αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, αν και με ελαφρώς επιβραδυνόμενους ρυθμούς. Ιδιαίτερα στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι φιλόδοξοι στόχοι για την εξοικονόμηση ενέργειας στον κτηριακό τομέα, η κατασκευή οικοδομικών προϊόντων από αλουμίνιο ενδέχεται να πετύχει διψήφιους ρυθμούς ανόδου την τριετία 2020-2022.

Διαβάστε επίσης:

Επικίνδυνος παιδόφιλος στήνει καρτέρι σε σχολεία της Αθήνας

Σχετικές ειδήσεις