ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έφοδος ελεγκτών στα σπίτια όσων λάβουν επιδότηση δανείου για την πρώτη κατοικία τους

Έφοδος ελεγκτών στα σπίτια όσων λάβουν επιδότηση δανείου για την πρώτη κατοικία τους

Η ελληνική πλευρά υποχώρησε τελικά στις πιέσεις των Θεσμών, που απέρριψαν το σχέδιο για επιδότηση του 100% όσων υπαχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας.

Η επιδότηση ξεκινά από το 20% της δόσης και όχι χαμηλότερα, όπως ζητούσαν οι ξένοι τεχνοκράτες. Ωστόσο το σύστημα θα επανεξεταστεί στο τέλος της χρονιάς, όταν θα υπάρχουν μετρήσιμα στοιχεία για το πόσοι μπήκαν κάτω από την «ομπρέλα» και πόσα έχουν λαμβάνειν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς οι Ευρωπαίοι αμφισβητούν ότι το κόστος είναι 150 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ από το 2020), και επιπλέον φοβούνται ότι οι δικαιούχοι θα είναι πολύ περισσότεροι.

Από την άλλη, στον εισαγγελέα θα οδηγούνται όσοι οφειλέτες τυχόν δηλώσουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύψουν εισοδήματα, προκειμένου να ενταχθούν στις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Για να συμβεί αυτό και προκειμένου να εντοπιστούν κρούσματα κατάχρησης του μέτρου από μη δικαιούχους, προβλέπεται αυτεπάγγελτη ή κατόπιν αναφοράς έρευνα, τα σχετικά πορίσματα της οποίας παραπέμπονται στον αρμόδιο εισαγγελέα για την εξέταση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των υπευθύνων.

Σύμξφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που δόθηκαν εχθές στη δημοσιότητα, ενόψει της ενεργοποίησης των νέων ρυθμίσεων για προστασία της κατοικίας των δανειοληπτών, ο οφειλέτης θα υποχρεώνεται «να συναινεί στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας και σε κατ` οίκον επισκέψεις από αρμόδιους υπαλλήλους, αν απαιτηθεί, για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης του νοικοκυριού».

Ανάλογες πρακτικές ισχύουν ήδη πάντως σε άλλες χώρες από χρόνια, προκειμένου να ελέγχονται όσοι δηλώνουν ότι είναι έγγαμοι ή δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων, για να κάνουν χρήση προνομίων ή βοηθημάτων που τους προσφέρει η Πολιτεία.

Μάλιστα, όσοι εντοπιστούν ότι έλαβαν επιδότηση χωρίς να είναι δικαιούχοι, θα πρέπει να επιστρέψουν στο Δημόσιο το συνολικό ποσό της επιδότησης και εντόκτως, με επιτόκιο 5%.

Στην ίδια λογική, ο επιλέξιμος δανειολήπτης και όλα τα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να υποβάλλουν ανελλιπώς κάθε χρόνο τη φορολογική τους δήλωση και να δηλώνουν τυχόν μεταβολές σε περιουσία και εισόδημα.

Ακόμα αναφέρεται ότι στα περιουσιακά κριτήρια πέραν της κατοικίας (αξίας έως 80.000 ευρώ) συνυπολογίζεται η αξία των μεταφορικών μέσων (ΙΧ, πλωτά σκάφη, εναέρια μέσα).

Διαβάστε επίσης: Κόκκινα δάνεια: Επιδότηση 20-50% στη δόση πρώτης κατοικίας - Όροι, προϋποθέσεις και δικαιούχοι

Φορολογική Δήλωση 2019: Δείτε πώς θα πληρώσετε λιγότερο φόρο

Σχετικές ειδήσεις