Αλλαγές ΦΠΑ: Ποια τρόφιμα πρώτης ανάγκης πέφτουν στο 13% - Τι θα γίνει με τον καφέ

Newsroom Newsroom

Αλλαγές ΦΠΑ: Ποια τρόφιμα πρώτης ανάγκης πέφτουν στο 13% - Τι θα γίνει με τον καφέ

Νομοτεχνικές βελτιώσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% στα προϊόντα του καφέ στο ράφι, στο τσάι καθώς επίσης και στα παρασκευάσματα λαχανικών, καρπών και φρούτων, τα εκχυλίσματα, αποστάγματα και τα συμπυκνώματα καφέ. Επιπλέον, οι αλλαγές αφορούν και τις δόσεις για οφειλές των Νομικών Προσώπων, κατέθεσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Ειδικότερα, οι δόσεις εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών για τις επιχειρήσεις αυξάνονται από τις 18 στις 24 για οφειλές από τακτικές υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος κτλ) και από 30 σε 36 για έκτακτες φορολογικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τις νομοτεχνικές βελτιώσεις για επιχειρήσεις οι οποίες ρυθμίζουν τις οφειλές τους σε έως 24 δόσεις παρέχεται απαλλαγή από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό :

- 100% εφόσον εξοφλούνται εφάπαξ

- 70% για εξόφληση σε 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις

- 40% για εξόφληση από 13 έως και 18 μηνιαίες δόσεις και

- 20% για εξόφληση από 19 έως και 22 μηνιαίες δόσεις

Στην περίπτωση φόρων από έκτακτη αιτία, η δυνατότητα εξόφλησης σε έως 36 δόσεις συνοδεύεται από απαλλαγή τόκων και προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό:

-100% για εφάπαξ εξόφληση

-85% για 2 έως 6 δόσεις

-70% για 7 έως και 12 μηνιαίες δόσεις

-60% για 13 έως 18 δόσεις

-40% για εξόφληση σε 19 έως 24 μηνιαίες δόσεις και

-20% για 25 έως και 30 μηνιαίες δόσεις.

Σε περίπτωση όπου υφίστανται οφειλές τους ίδιου οφειλέτη που μπορούν να ρυθμίζονται άλλες σε έως 24 και άλλες σε έως 36 μηνιαίες δόσεις, αυτές ρυθμίζονται διακριτά.

Η ΝΔ θέλει να εμφανίσει στους δανειστές ότι η χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε θετικά μέτρα

Η ΝΔ εμφανίζει την κυβέρνηση ότι επιδίδεται σε λαθροχειρίες και παρουσιάζει πλαστά στοιχεία γιατί «θέλει να σφυρίξει το υπονοούμενο» στους δανειστές ότι δεν έχουμε πραγματικά πλεονάσματα και άρα δεν μπορούμε να προχωρούμε στα θετικά μέτρα, υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος.

Ο κ. Πετρόπουλος, αντέστρεψε στον εισηγητή της ΝΔ, Γιάννη Βρούτση τα βέλη του «περί λαθροχειρίας στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ώστε να καλύψει η κυβέρνηση τις μειώσεις των συντάξεων και να εμφανίσει αυξήσεις» και απάντησε προς τη ΝΔ ότι το ΕΚΑΣ είχε κοπεί με το μνημόνιο από το 2010, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν το κόψαμε εμείς». Ο κ. Πετρόπουλος είπε πως η 13η σύνταξη είναι πραγματικά 13η σύνταξη και πως η κυβέρνηση είχε ήδη δεσμευτεί για τα θετικά μέτρα «δεν τα φέρνει προεκλογικά».

«Είχαμε δεσμευτεί γι' αυτά τα αποτελέσματα και τις 120 δόσεις και ότι δεν θα περικόψουμε τις συντάξεις όπως και για όλα τα θετικά μέτρα που φέρνουμε. Είναι μέρος της συνολικής πολιτικής μας στόχευσης που αποσκοπεί στη βελτίωση της ζωής των πολιτών και θα συνεχιστεί» είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ο κ. Πετρόπουλος απάντησε στη ΝΔ ως προς το θέμα του ΕΚΑΣ, ότι το 2010 ρυθμίστηκε ποιά θα είναι η σύνταξη από τον Ιανουάριο του 2015 και από αυτό προκύπτει ευθέως ότι δεν περιλαμβάνει ΕΚΑΣ. «Το ΕΚΑΣ είχε ήδη κοπεί. Δεν είναι δυνατόν να αγνοείτε τί ενυπάρχει στο πρώτο μνημόνιο στο οποίο υπάρχουν και οι ρήτρες για τις δημοσιονομικές δαπάνες που δεσμεύτηκε η χώρα» εξήγησε και αντιπαρέβαλε πως «Εμείς διατηρήσαμε το ΕΚΑΣ και το επεκτείναμε μέχρι το 2019 και στο μεταξύ πήραμε μέτρα υπέρ εκείνων που πλήττονταν, όπως είναι η ενίσχυση της φαρμακευτικής δαπάνης τα κοινωνικά μερίσματα και άλλα».

Αναφορικά με την κατηγορία του πρώην υπουργού Εργασίας για λαθροχειρίες ως προς το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, ο κ. Πετρόπουλος είπε πως ο κ. Βρούτσης έδειξε έναν πίνακα με τις μεικτές αποδοχές των συνταξιούχων και τον σύγκρινε με τον πίνακα με τις καθαρές αποδοχές, ώστε να καταδείξει πως υπάρχουν διαφορές και διερωτήθηκε «μα, δεν θα υπάρχουν διαφορές από τα μικτά στα καθαρά;». «Η πραγματικότητα είναι ότι επί μικτών συντάξεων τον Ιούλιο 2015 είχαμε 792 ευρώ σύνταξη γήρατος και τον Δεκέμβριο 821 ευρώ και αν συνυπολογίσουμε τη 13η σύνταξη που θα καταβληθεί θα έχουμε ένα μέσο όριο που θα ξεπερνά τα 862 ευρώ. Επομένως η σύγκριση είναι συντριπτική» σημείωσε ο υφυπουργός. «Και μην μου λέτε υπολογίζονται για τις κρατήσεις του ΕΟΠΥΥ διότι συνυπολογίζονταν επί πολύ μεγαλύτερης σύνταξης και πλέον στο καθαρό καταβλητέο και όχι στο παλιό… Γι' αυτό επιστρέψαμε σε πραγματικά καταβαλλόμενες συντάξεις στους ασφαλισμένους 372 εκ. ευρώ και για το ΕΚΑΓΕ ένα επίσης μεγάλο ποσό» προσέθεσε. Επίσης κατηγόρησε τον κ. Βρούτση ότι όταν χθες παρουσίασε έγγραφο του πρώην υπουργού Δ. Στρατούλη σύμφωνα με το οποίο η ΝΔ παρέδωσε μόλις 66.000 εκκρεμείς εκκρεμείς συντάξεις απέκρυψε πως αυτές ήταν μόνο για το ΙΚΑ

Τέλος ο κ. Πετρόπουλος κατηγόρησε την ΝΔ ότι «θολώνει τα νερά» για να πείσει ότι η χώρα μας στερείται της δυνατότητας να εφαρμόσει μέτρα υπέρ των αδύναμων.

Α. Λοβέρδος: «Λέτε ψέματα» για το ΕΚΑΣ

Παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον κ. Πετρόπουλο ότι είπε ψέματα για το ΕΚΑΣ και ζήτησε από τον αρμόδιο υφυπουργό να φέρει το περιβόητο μέιλ Χαρδούβελη που - όπως ο ίδιος είπε - περιλαμβάνει την περικοπή του ΕΚΑΣ και αν δεν το φέρει «να κοιταχθεί λίγο στον καθρέφτη».

«Επαναφέρετε την συζήτηση του 2015 όταν έβγαιναν τα παπαγαλάκια σας και έλεγαν ότι περικόπτει το ΕΚΑΣ η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Δεν βαρεθήκατε πλέον να λέτε ψέματα;» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Διαβάστε επίσης:

Καταδύθηκε στο βαθύτερο σημείο του πλανήτη - Αυτό που βρήκε συγκλόνισε την ανθρωπότητα (pics)

Μυστικές δημοσκοπήσεις 2019: Διαρροή - «βόμβα» για τη διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved