ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χριστίνα Γλυκού στο Newsbomb.gr: Οι τρόποι «άμυνας» των δανειοληπτών

Χριστίνα Γλυκού στο Newsbomb.gr: Οι τρόποι «άμυνας» των δανειοληπτών

Πλήθος διαταγών πληρωμής κοινοποιείται από τις τράπεζες καθημερινά σε χιλιάδες οφειλέτες - Όλο και περισσότερες αποφάσεις υπέρ των οφειλετών. 

Όσοι χρωστούν έχουν στη διάθεσή τους 15 εργάσιμες ημέρες να καταθέσουν ανακοπή για ακύρωση αυτής και αναστολή εκτέλεσης.

Η δικηγόρος Γλυκού Χριστίνα μίλησε στο Newsbomb.gr για όσους έχουν οφειλές.

Οι λόγοι ανακοπής είναι κατά βάση οι καταχρηστικοί όροι που εμπεριέχονται στο σύνολο των δανειακών συμβάσεων που έχουν υπογράψει οι οφειλέτες, με δεδομένο ότι οι συμβάσεις αυτές ήταν συμβάσεις προσχώρησης (take it or leave it). Σύμφωνα με την κ. Γλυκού «ο οφειλέτης δεν ήταν σε θέση αφενός να κατανοήσει πολλούς από τους όρους αυτούς, αφετέρου να διαπραγματευτεί και να τους τροποποιήσει».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Ήδη δε όλο και περισσότερες αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων (πάρα και την ύπαρξη αντίθετη νομολογίας) κάνουν δεκτούς τους προβληθέντες λόγους ανακοπής και αναστέλλουν την εκτέλεση της διαταγής πληρωμής ή ακυρώνουν αυτή. «Σε κάθε περίπτωση δέον είναι ο οφειλέτης να ενημερώνει κατευθείαν τον νομικό του σύμβουλο μόλις παραλάβει διαταγή πληρωμής, ώστε να αμυνθεί το συντομότερο δυνατό και να μην χαθούν οι δικονομικές προθεσμίες» τόνισε η κ. Γλυκού. Παράλληλα σύμφωνα με την κ. Γλυκού θα πρέπει να ξεκινήσει «εξωδικαστική προσπάθεια ρύθμισης με το εκάστοτε τραπεζικό ίδρυμα για βιώσιμη ρύθμιση της οφειλής του, ειδικά αυτή την περίοδο που η "βεντάλια" των τρόπων ρύθμισης και των διαθέσιμων τραπεζικών προϊόντων έχει "ανοίξει" και οι τράπεζες προέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Τέλος η κ. Γλυκού αναφέρει «Η χρήση τόσο των δικονομικών "όπλων" του οφειλέτη, όσο και των εξωδικαστικών οδηγεί στις περισσότερες των περιπτώσεων σε αποφυγή πλειστηριασμών και κατασχέσεων και δίνει τη δυνατότητα στον οφειλέτη να προστατεύσει την περιουσία του, να ρυθμίσει βιώσιμα και να αποπληρώσει τις οφειλές του».

Διαβάστε επίσης:

Καταδρομική επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ (pics)

13η σύνταξη: Ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή - Αυτά είναι τα τελικά ποσά που θα πάρετε (pics)

Σχετικές ειδήσεις