ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφίστηκε η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου - Αυλαία για τη Βουλή

Ψηφίστηκε η κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου - Αυλαία για τη Βουλή
EUROKINISSI

Με την ψήφιση της τροπολογίας με την οποία ακυρώνεται το μέτρο της μείωσης του αφορολόγητου, η Βουλή ρίχνει αυλαία και από την Δευτέρα η χώρα μπαίνει και επίσημα σε προεκλογική περίοδο. 

Μαζί με την ακύρωση του μέτρου ακυρώνονται και μια σειρά από αντιμέτρα όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να υποστηρίζει από το βήμα της Βουλής πως αυτά θα επανέλθουν.

«Μας λέτε ότι χτυπάμε τη μεσαία τάξη, διότι σώζουμε το αφορολόγητο αλλά ταυτόχρονα ακυρώνουμε τα αντίμετρα. Ξέρετε ότι τα αντίμετρα, ενώ είχαν ψηφιστεί για το 2019 και το 2020, άρχισαν από το 2018. Είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, το επίδομα παιδιών. Μεγάλο κομμάτι από τα αντίμετρα έγιναν και το 2019. Δηλαδή, στον δικό σας κόσμο, η ειδική αγωγή, τα γεύματα, δεν θα βοηθήσει τον κόσμο του ΚΚΕ ή του ΚΙΝΑΛ; Δεν μειώσαμε το 2019 τις κοινωνικές εισφορές που είχαν προβλεφθεί στα αντίμετρα του 2020; Δεν κάναμε αλλαγές με τη μείωση του ΦΠΑ; Αρχίσαμε το 2017 με μέτρα και αντίμετρα. Τότε όλοι λέγατε ότι τα αντίμετρα είναι φαντασιώσεις του Τσίπρα και ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα παρά μόνο μέτρα. Δεν μειώσαμε τις συντάξεις, δεν θα μειώσουμε το αφορολόγητο και υπάρχουν αντίμετρα» υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών συμπληρώνοντας πως «και όχι μόνο εξελίσσονται αντίμετρα του 2019 αλλά υπάρχουν και αντίμετρα που ανακοινώσαμε στο Ζάππειο για το 2020. Έχει καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για να υλοποιηθούν τα αντίμετρα και το έχουμε κάνει για ένα μεγάλο μέρος και μάλιστα το 2020 έχουμε αντίμετρα στο 1% του ΑΕΠ».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε τα στοιχεία που δείχνουν ότι έχει μειωθεί η ανισότητα, ότι έχει μειωθεί η παιδική φτώχεια. «Είναι αυτά ο σοσιαλισμός; Όχι δεν είναι. Είναι όμως στη σωστή κατεύθυνση; Άρα θα σας παρακαλούσα να μην επαναλαμβάνετε ό,τι λέει η ΝΔ για τα αντίμετρα. Αν θέλατε άλλα αντίμετρα, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε, αλλά όχι ότι δεν υπάρχουν αντίμετρα», είπε και πρόσθεσε: «Γι΄αυτό ζητώ την ψήφιση της τροπολογίας για το αφορολόγητο. Γιατί κινείται σε μια κατεύθυνση με την οποία διευρύνεται η ταξική μας μεροληψία και στα μεσαία στρώματα. Και το πολιτικό αντίστοιχο αυτής της διεύρυνσης είναι το κάλεσμα των ανθρώπων που είναι Πράσινοι, που είναι Σοδιαλδημοκράτες, που είναι Αριστεροί, να είμαστε μαζί για να αποτρέψουμε κάτι που δεν είναι παρόμοιο».

Στην ψηφοφορία το Ποτάμι και το ΚΚΕ επέλεξαν να ψηφίσουν «παρών» και η τροπολογία πέρασε μόνο με τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Τα υπόλοιπα κόμματα απείχαν.

Με την κυβέρνηση να βρίσκεται εν μέσω αναταραχής λόγω των μετατάξεων, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται την Δευτέρα να επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει - και επίσημα- την απόφασή του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 7 Ιουλίου.

Αντιδρά η Κομισιόν

Αποστάσεις από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για την μη μείωση του αφορολόγητου από την 1 Ιανουαρίου 2020 λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση άφηνε να εννοηθεί ότι η σχετική πρωτοβουλία έχει την έγκριση της Κομισιόν, ωστόσο, αυτό δεν φαίνεται πως ισχύει.

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε τα εξής για το αφορολόγητο απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων από τις Βρυξέλλες:

«Είμαστε ενημερωμένοι για το σχετικό νομοσχέδιο που διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο.

Η συνολική φορολογική δέσμη που συμφωνήθηκε το 2017, η οποία περιελάμβανε τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020, αποσκοπούσε στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και στη δημιουργία φορολογικού χώρου για μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος που ενισχύουν την ανάπτυξη.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει δέσμευση να υποστηρίξει τους στόχους και τις βασικές μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος οικονομικής βοήθειας και να επιδιώξει περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης για να στηρίξει μια θετική οικονομική προοπτική και να βοηθήσει στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων της».

Η απάντηση του εκπροσώπου της Κομισιόν δείχνει ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ΕυκλείδηςΤσακαλώτος θα έχει ένα δύσκολο Eurogroup στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.