HSBC: Η συμφωνία των Ευρωπαίων δεν θα δουλέψει

Newsbomb

Απίθανο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο να «δουλέψει» η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Στέφεν Κινγκ.

Σε άρθρο του στους Financial Times, ο Κινγκ υποστηρίζει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων είναι πολύ θετικές, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την ανισορροπία και την αστάθεια που υπάρχει στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει ο Κινγκ, η συμφωνία δεν αναφέρει τίποτα για τρόπους προώθησης των γερμανικών πλεονασμάτων στα αδύναμα κράτη, που θα πίεζε προς τα κάτω τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Μάλιστα, ο οικονομολόγος προτείνει περιορισμό του γερμανικού πλεονάσματος, είτε μείωσης των εξαγωγών είτε αύξησης των εισαγωγών.

Η μείωση των εξαγωγών θα γίνει μόνον εφόσον στις νότιες χώρες σημειωθεί σημαντική ύφεση, με αποτέλεσμα να συμπιεστεί η ζήτηση γερμανικών προϊόντων. Η λιτότητα διαρκείας θα πλήξει τους εξαγωγείς.

Αντιθέτως, για να αυξηθούν οι εισαγωγές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει ώθηση στην εγχώρια ζήτηση, κάτι που ωστόσο προϋποθέτει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί.

Ο Κινγκ καταλήγει ότι το δημοσιονομικό συμβόλαιο που επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι μπορεί να επιτευχθεί. Ωστόσο η λύση δεν θα κάνει τη διαφορά. Κι αυτό γιατί οι Ευρωπαίοι δεν έχουν κάνει τη σωστή ερώτηση σχετικά με το ποιο είναι το πρόβλημα της κρίσης.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved