ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Alpha Bank: Καμία συζήτηση για αύξηση κεφαλαίου

Alpha Bank: Καμία συζήτηση για αύξηση κεφαλαίου

Απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αύξησης κεφαλαίου η διοίκηση της Alpha Bank, μετά το επιτυχημένο τεστ αντοχής στο οποίο υπεβλήθη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Οποιαδήποτε συζήτηση για αύξηση κεφαλαίου είναι εκτός θέματος, ξεκαθάρισε η διοίκηση στη διάρκεια της χθεσινής (4/11/2014) τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές.

Μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε πως η τράπεζα είναι από τις καλύτερα κεφαλαιακά «οχυρωμένες» στην Ευρώπη.

Η διοίκηση της Alpha Bank αναφέρθηκε στο πλεόνασμα κεφαλαίων που έχει η τράπεζα μετά και το αποτέλεσμα των stress tests, το οποίο χωρίς να ληφθούν υπ' όψιν πρόσθετες κεφαλαιακές ενέργειες που έλαβαν χώρα το 2014, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, φτάνει τα 3 δισ. ευρώ στο βασικό σενάριο και το 1,3 δισ. ευρώ στο δυσμενές, για τον Στατικό Ισολογισμό.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη φημολογία περί αυξήσεων κεφαλαίου και περαιτέρω κεφαλαιακών αναγκών στο τραπεζικό σύστημα, η διοίκηση επεσήμανε: «Είμαστε βέβαιοι ότι ο κάθε ένας που μπορεί να διαβάσει και να καταλάβει από αριθμούς αντιλαμβάνεται ότι τέτοιες φήμες είναι εντελώς αβάσιμες και κερδοσκοπικές όσο αφορούν την τράπεζά μας».

«Αναγνωρίζουμε ότι μερικές φορές διαβάζετε 'αναλύσεις' που είναι εκτός πραγματικότητας. Παρακαλούμε να τις αγνοήσετε και να επικεντρωθείτε στα γεγονότα: Έχουμε σημαντικά κεφαλαιακά πλεονάσματα, όπως επιβεβαιώνεται και από την πρόσφατη Συνολική Αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Η κεφαλαιακή μας θέση συγκρίνεται μόνο με τα καλύτερες και κεφαλαιακά εύρωστες τράπεζες στην Ευρώπη και καθιστά αυτόματα κάθε συζήτηση περί αυξήσεων κεφαλαίου εκτός πλαισίου», ξεκαθάρισαν τα στελέχη της Alpha Bank.

Σχετικές ειδήσεις