ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Capital controls: Από την Τετάρτη η καταβολή των συντάξεων - Τα τραπεζικά καταστήματα

Capital controls: Από την Τετάρτη η καταβολή των συντάξεων - Τα τραπεζικά καταστήματα

Από σήμερα Τετάρτη 1η Ιουλίου ανοίγουν τα υποκαταστήματα των τραπεζών για την εξυπηρέτηση της πληρωμής των συνταξιούχων που δεν έχουν χρεωστική κάρτα (κάρτα αναλήψεων) και ήδη στα εν λόγω καταστήματα από νωρίς το πρωί σχηματίζονται μεγάλες ουρές.

ΜΕ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΗ ΣΕΙΡΑ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΕ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕUROBANK, ALPHA - ME ΣΕΙΡΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Εν τω μεταξύ μερική αναστάτωση δημιουργήθηκε όταν οι συνταξιούχοι πληροφορήθηκαν ότι η καταβολή των συντάξεων σε τρεις από τους τέσσερις τραπεζικούς ομίλους υιοθετήθηκε πολύ αργά το βράδυ η απόφαση για εξυοηρέτησή τους με αλφαβητική σειρά κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με νεότερες αποφάσεις, η αλφαβητική σειρά προτεραιότητας για την καταβολή των συντάξεων δεν τηρείται, καθώς δεν ήταν δυνατή η ενημέρωση των συνταξιούχων λόγω του προχωρημένου της ώρας κατά την οποία εκδόθηκαν οι σχετικές ανακοινώσεις, αναφέρει η Eurobank.

Από την πλευρά της η Alpha Bank συστήνει να τηρείται η αλφαβητική σειρά με βάση το αρχικό του Επωνύμου αλλά αναφέρει ότι θα εξυπηρετήσει συνταξιούχους που ενδεχομένως περιμένουν στην ουρά και δεν είχαν ενημερωθεί.

Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα μέχρι στιγμής και ισχύει η ανακοίνωση της, από χθες το βράδυ, για είσοδο με αλφαβητική σειρά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως τα καταστήματα που λειτουργούν σήμερα είναι για συνταξιούχους που δεν έχουν χρεωστική κάρτα και μόνο για την ανάληψη της σύνταξης τους μέχρι 120 ευρώ.

Η είσοδος στα καταστήματα που είναι ανοικτά, στα οποία παρατηρούνται μεγάλες ουρές τόσο στο κέντρο της Αθήνας όσο και στις γειτονίες, γίνεται με δικαιολογητικά που έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες.

Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων ξεκίνησε να περιμένει εκτός τραπεζικών καταστημάτων αρκετές ώρες πριν ξεκινήσει η λειτουργία τους σήμερα το πρωί στις 8.

Εν τω μεταξύ τη διαβεβαίωση ότι «η καταβολή των συντάξεων εξελίσσεται ομαλά σε όλα τα ανοικτά υποκαταστήματα των τραπεζών» έδωσε με δήλωσή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη.

«Στα λίγα υποκαταστήματα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης όπου παρουσιάστηκε αθρόα προσέλευση συνταξιούχων το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά, ενώ για αρκετά υποκαταστήματα προβλέπεται παράταση ωραρίου μέχρι τις 19:00. Αν χρειαστεί, οι τράπεζες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να ανοίξουν πρόσθετα υποκαταστήματα» τονίζει η κυρία Κατσέλη.

Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών

Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών οι συνταξιούχοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις τράπεζες σε ό,τι αφορά την πληρωμή της σύνταξής τους, σύμφωνα με το όριο ανάληψης που έχει οριστεί με Υπουργική Απόφαση.

Πληροφορίες σχετικές με τα τραπεζικά υποκαταστήματα που θα λειτουργήσουν, είναι ήδη διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών

http://www.minfin.gr/?q=el/news/news/katasthmata-5%20trapezwn και, μετά την έκδοση της Υπουργικής Αποφάσεως, κάθε τράπεζα θα τα αναρτήσει στη δική της ιστοσελίδα.

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση που ελήφθη αργά το βράδυ οι τράπεζες Εθνική, Alpha και Eurobank θα εξυπηρετούν με αλφαβητική σειρά.

Συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι που πληρώνονται μέσω των τραπεζών Εθνική, Alpha Bank και Eurobank θα εξυπηρετηθούν ως εξής:

Την Τετάρτη από το Α έως το Ι.

Την Πέμπτη από το Κ έως το Μ.

Την Παρασκευή από το Ν έως το Ω.

Οι συνταξιούχοι που πληρώνονται μέσω της Πειραιώς θα εξυπηρετηθούν κανονικά με δελτία προτεραιότητας.

Οι συνταξιούχοι για να λάβουν τη σύνταξή τους θα πρέπει να προσέλθουν στις τράπεζες με την αστυνομική τους ταυτότητα ή με άλλο νομιμοποιητικό έγγραφο, ενώ μπορούν να εξυπηρετηθούν κανονικά οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών και όσοι έχουν εξουσιοδοτηθεί.

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών ενημερώνει, επίσης ότι έχει προβεί και θα συνεχίσει να προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες προς την Ελληνική Πολιτεία για την κατοχύρωση της φυσικής ασφάλειας των συναλλασσομένων και του προσωπικού των τραπεζών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών από την Τετάρτη 1η Ιουλίου, και για τρεις συναπτές μέρες, θα ανοίξουν περί τα χίλια τραπεζικά καταστήματα σε όλη τη χώρα για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους που δεν διαθέτουν κάρτες ανάληψης ή χρεωστικές κάρτες και οι οποίοι θα δύνανται να αποσύρουν έως 120 ευρώ μετρητά μία φορά μόνον κατά την διάρκεια της εβδομάδας τούτης.

Παράλληλα, οι τράπεζες δεσμεύονται να εκδώσουν άμεσα χρεωστικές κάρτες ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να συναλλάσσονται κανονικά σε σημεία πώλησης που δέχονται χρεωστικές κάρτες καθώς και να κάνουν τις προβλεπόμενες αναλήψεις των 60 ευρώ ημερησίως.

Τα καταστήματα ανά τράπεζα:

250 υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς

250 υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας

150 υποκαταστήματα της Eurobank

288 υποκαταστήματα της Alpha Bank

30 υποκαταστήματα της Attica Bank

Eθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη λειτουργία 250 Καταστημάτων της σε όλη την Επικράτεια για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων όλων των Ταμείων.

Το συνολικό εφάπαξ καταβλητέο ποσό συντάξεως σε καθέναν από τους δικαιούχους, ορίστηκε σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου πρώτου της από 30 Ιουνίου 2015 Υπουργικής Απόφασης ( ΦΕΚ 1302 Τεύχος Β), σε 120€.

Πιο συγκεκριμένα:

Θα λειτουργήσουν 250 Καταστήματα σε όλη την Επικράτεια από την Τετάρτη 1.7.15, από τις 8:00 π.μ. μέχρι και μετά το πέρας του τραπεζικού ωραρίου, εφόσον είναι απαραίτητο.

Θα εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων ή οι πληρεξούσιοί τους, των οποίων ο συνταξιοδοτικός λογαριασμός τηρείται στην Εθνική Τράπεζα, καθώς και τυχόν συνδικαιούχοι στον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Οι συνταξιούχοι, θα μπορούν να διενεργούν μια μόνο ανάληψη από το συνταξιοδοτικό τους λογαριασμό, ποσού € 120, εφόσον το επιθυμούν. Άλλου είδους συναλλαγές δεν θα είναι δυνατόν να διενεργούνται. Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία για άμεση έκδοση χρεωστικών καρτών, ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών μέσω ΑΤΜ.

Για την εξυπηρέτηση των συναλλασσομένων συνολικά θα λειτουργήσουν 90 Καταστήματα στην Αττική, 22 στη Θεσσαλονίκη και 138 σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας. Η εξυπηρέτηση θα γίνεται με αλφαβητική σειρά, με βάση το επώνυμο των συνταξιούχων, ως εξής:

Επώνυμο Ημερομηνία εξυπηρέτησης
Α - Ι Τετάρτη 1.7.2015
Κ - Μ Πέμπτη 2.7.2015
Ν - Ω Παρασκευή 3.7.2015
Γ

ια τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα και θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα όλες τις παραπάνω ημέρες, ανεξαρτήτως επωνύμου.

Για την ενημέρωση του κοινού, όλη η σχετική πληροφόρηση, καθώς και η λίστα των 250 Καταστημάτων έχουν αναρτηθεί στο internet site της Εθνικής Τράπεζας (www.nbg.gr) και έχουν τοιχοκολληθεί έξω από όλα τα Καταστήματά της.

Παράλληλα, το τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης πελατείας της Τράπεζας 181818 είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

Η Εθνική Τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για την ομαλή και εύρυθμη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να περιορίσει την ταλαιπωρία τους.

Eurobank

Η Eurobank ανακοίνωσε ότι από την Τετάρτη 1η Ιουλίου και για τρεις συναπτές ημέρες, θέτει σε λειτουργία 150 καταστήματα του δικτύου της σε όλη τη χώρα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν μέσα στο σύνηθες τραπεζικό ωράριο τους συνταξιούχους που δεν έχουν χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και η σύνταξη των οποίων πιστώνεται σε λογαριασμούς που τηρούνται στην Τράπεζα Eurobank.

Σύμφωνα με την ανωτέρω απόφαση, οι συνταξιούχοι που θα εξυπηρετηθούν μέσω των ταμείων των καταστημάτων (Eurobank και Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου) δύνανται να αναλάβουν ποσό έως 120 ευρώ μετρητά, εφάπαξ καταβλητέο σε καθέναν από τους δικαιούχους κατά το διάστημα της τραπεζικής αργίας.

Δικαίωμα ανάληψης του ποσού των 120 ευρώ, έχουν οι συνταξιούχοι ή οι πληρεξούσιοι αυτών τα στοιχεία των οποίων έχουν ήδη γνωστοποιηθεί στην Τράπεζα κατά το παρελθόν ή πρόσωπα νομίμως εξουσιοδοτηθέντα από τους συνταξιούχους καθώς και τυχόν συνδικαιούχοι στον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Προκειμένου να εξυπηρετηθεί, ο συνταξιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού (ή πληρεξούσιος) θα πρέπει απαραιτήτως να επιδείξει το σχετικό αποδεικτικό από το Ταμείο του, την αστυνομική του ταυτότητα ή άλλο αποδεκτό νομιμοποιητικό έγγραφο, καθώς και τυχόν πληρεξούσιο ή θεωρημένη εξουσιοδότηση.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού, η εξυπηρέτηση θα γίνει με αλφαβητική σειρά βάσει Επωνύμου του συνταξιούχου, και συγκεκριμένα:

Επώνυμο Ημερομηνία εξυπηρέτησης
Α-I Τετάρτη 1.7.2015
Κ-M Πέμπτη 2.7.2015
N-Ω Παρασκευή 3.7.2015

Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, η Τράπεζα θα προβεί άμεσα στην έκδοση χρεωστικών καρτών στους δικαιούχους καταβολής συντάξεως, με τις οποίες αυτοί θα μπορούν να προβαίνουν σε αναλήψεις μετρητών σύμφωνα με τα ισχύοντα βάσει της ΠΝΠ της 28 ης Ιουνίου 2015 "Τραπεζική αργία βραχείας διαρκείας" (Α’ 65)

Για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων η Τράπεζα και το προσωπικό της έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρακαι θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια. Για τυχόν νεότερη τροποποίηση ή συμπλήρωση όσων αναφέρθηκαν παραπάνω η Τράπεζα θα ενημερώσει άμεσα.

Η λίστα των καταστημάτων της Τράπεζας που θα είναι ανοικτά για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων είναι διαθέσιμη στο www.eurobank.gr

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται το siteτης Eurobank (www.eurobank.gr) ή να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 9555000.

Alpha Bank
Η Alpha Bank, σε εφαρμογή της Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου με θέμα "Τραπεζική Αργία Βραχείας ∆ιαρκείας", ενημερώνει ότι, από την Τετάρτη 1.7.2015 έως και την Παρασκευή 3.7.2015, θα λειτουργούν 372 Καταστήματα του δικτύου της σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την εξυπηρέτηση συνταξιούχων που δεν έχουν πρόσβαση στα ΑΤΜ, για την πραγματοποίηση περιορισμένων αναλήψεων από συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς.
H Τράπεζα έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες για την κατά το δυνατόν, εύρυθμη εξυπηρέτηση των συνταξιούχων και το Προσωπικό της θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ομαλή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι ενημερώνονται για τα κατωτέρω και παρακαλούνται για την ιδιαίτερη προσοχή τους:
Ποιοι εξυπηρετούνται: Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων ή οι πληρεξούσιοί τους (εφόσον φέρουν το σχετικό πληρεξούσιο) για λογαριασμό τους, οι οποίοι τηρούν τον συνταξιοδοτικό λογαριασμό τους στην Alpha Bank, και τυχόν συνδικαιούχοι στον συγκεκριμένο λογαριασμό. Εξυπηρετούνται στα Ταμεία των Καταστημάτων μόνον όσοι εξ' αυτών δεν έχουν χρεωστική κάρτα και συνεπώς, πρόσβαση στα ΑΤΜ, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα για έκδοση χρεωστικής κάρτας.
Ποια Καταστήματα θα λειτουργήσουν για την εξυπηρέτηση των συνταξιούχων: Από την Τετάρτη 1.7.2015 έως και την Παρασκευή 3.7.2015 θα λειτουργήσουν σε όλη την Ελλάδα 372 Καταστήματα, για τα οποία έχει ήδη αναρτηθεί αναλυτική ενημέρωση στην ιστοσελίδα της Τραπέζης (www.alpha.gr).
Ποιες συναλλαγές θα πραγματοποιούνται: Εξυπηρετείται μόνον η ανάληψη από συνταξιοδοτικό λογαριασμό ποσού έως Ευρώ 120 (μία φορά ανά συνταξιούχο στο διάστημα 1-3.7.2015, σύμφωνα με την εκδοθείσα Υπουργική Απόφαση), καθώς και ενημέρωση του βιβλιαρίου εφόσον το επιθυμεί ο Πελάτης. ∆εν υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποιήσεως καμμίας άλλης τραπεζικής εργασίας ή συναλλαγής.
Πώς θα εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι: Η εξυπηρέτηση προβλέπεται να γίνει με αλφαβητική σειρά βάσει επωνύμου του δικαιούχου, και συγκεκριμένα:
Επώνυμο δικαιούχου
Ημερομηνία εξυπηρετήσεως
Α-I
Τετάρτη 1.7.2015
Κ-M
Πέμπτη 2.7.2015
N-Ω
Παρασκευή 3.7.2015
Ποια δικαιολογητικά είναι απαραίτητα: Προκειμένου να εισέλθει στο Κατάστημα, ο συνταξιούχος ή συνδικαιούχος του λογαριασμού (ή πληρεξούσιος) θα πρέπει απαραιτήτως να επιδείξει το σχετικό αποδεικτικό από το Ταμείο του, την αστυνομική του ταυτότητα ή άλλο αποδεκτό νομιμοποιητικό έγγραφο, καθώς και τυχόν πληρεξούσιο.
Πού μπορεί να ενημερώνεται το κοινό: Όλη η σχετική πληροφόρηση είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Τραπέζης (www.alpha.gr). Για περαιτέρω πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Υπηρεσία Τηλεφωνικής Εξυπηρετήσεως της Τραπέζης στον τηλεφωνικό αριθμό
210 326 0000.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΑ CAPITAL CONTROLS

Σχετικές ειδήσεις