ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες - Σωρευτική ανάληψη έως 420 ευρώ

Ανοίγουν αύριο οι τράπεζες - Σωρευτική ανάληψη έως 420 ευρώ

Μέχρι 420 ευρώ την εβδομάδα θα μπορούν να βγάζουν σωρευτικά οι πολίτες με το ημερήσιο όριο ανάληψης να παραμένει στα 60 ευρώ από αύριο Δευτέρα (20/7) όπου ανοίγουν όλα τα καταστήματα των τραπεζών μετά τη λήξη της τραπεζικής αργίας όχι όμως και των capital controls.

Aπό αύριο σύμφωνα με την πρόσφατη ΠΝΠ ανοίγουν όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών, έπειτα από την απόφαση λήξης της τραπεζικής αργίας.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε το Σάββατο (18/7) στο ΦΕΚ, όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι όροι υπό τους οποίους θα επαναλειτουργήσει το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με αυτή, το ημερήσιο όριο αναλήψεων παραμένει στα 60 ευρώ, πλέον όμως οι καταθέτες θα έχουν τη δυνατότητα, αν δεν προχωρήσουν σε αναλήψεις επί επτά συνεχόμενες ημέρες, να «σηκώσουν» μέχρι και 420 ευρώ αθροιστικά μέσα στην εβδομάδα.

Επίσης, στην ΠΝΠ ορίζεται ότι πλέον οι πολίτες δεν θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις μετρητών με πιστωτική κάρτα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, τα βασικά σημεία που αναφέρει η ΠΝΠ, σχετικά με την επαναλειτουργία των τραπεζών είναι:
1. Από την Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015 λήγει η τραπεζική αργία η οποία κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου 2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
2. Επιβάλλεται περιορισμός στις αναλήψεις μετρητών και στην κίνηση κεφαλαίων κατά τα προβλεπόμενα στην ΠΝΠ.
3. Από τη Δευτέρα δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
4. Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα.
5. Η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών από τα ιδρύματα, ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών, οι οποίες κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό, για τις αναλήψεις από τον οποίο ισχύουν οι περιορισμοί της προηγούμενης παραγράφου.
6. Επίσης, απαγορεύονται οι αναλήψεις μετρητών με χρήση πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ρoή Ειδήσεων