Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών: Το μεγάλο στοίχημα του επόμενου διμήνου

Newsbomb

Το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το επενδυτικό ενδιαφέρον που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν οι αυξήσεις κεφαλαίου τους είναι το μεγάλο στοίχημα του επόμενου διμήνου.

της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Αν οι αυξήσεις πετύχουν και οι ιδιώτες επενδύσουν και πάλι, μια νέα εποχή μεγαλύτερης σταθερότητας θα μπορούσε να ξεκινήσει.

Μια ψήφος εμπιστοσύνης από τους ξένους επενδυτές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα αποτελούσε το πράσινο φως και για άλλους ιδιώτες επενδυτές, αφού και θα ήταν το πρώτο σημάδι επιστροφής της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Η στήριξη των τραπεζών είναι η πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης και όμως η επιτυχής ολοκλήρωσή της εξαρτάται απόλυτα από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, αφού τα κεφάλαια που προορίζονται από τον ESM για τις τράπεζες συνδέονται άμεσα με την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος, και οποιαδήποτε καθυστέρηση ή παράταση στην αξιολόγηση, παρατείνει και την εισροή του πακέτου για τις τράπεζες.

Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή τον νέο νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με βάση το γενικό πλαίσιο που ορίζει η οδηγία BRRD.

Ετσι το επόμενο δίμηνο, μετά την κατάκτηση της πολιτικής σταθερότητας, η προτεραιότητα είναι η πορεία της οικονομίας και ο τρόπος που θα επηρεάσει τις τράπεζες καθώς τις επόμενες 100 μέρες θα ληφθούν ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την προοπτική τους.

Η επόμενη εβδομάδα

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά στην πράξη ο τελευταίος γύρος της άτυπης διαβούλευσης μεταξύ ξένων μετόχων και θεσμών για τη φιλοσοφία και τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης.

Οι ξένοι μέτοχοι (Capital, Fairfax, Baupost Pulson κ.ά.) πέρυσι το Μάρτιο τοποθέτησαν συνολικά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 8,5 δισ. ευρώ κεφάλαια και δεν θέλουν να τα δουν να μηδενίζονται υπό το βάρος μεγάλων αυξήσεων κεφαλαίου σε εξευτελιστικές τιμές. Από την άλλη οι ανάγκες των τραπεζών σε κεφάλαια θα κριθούν με αυστηρότητα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ύψος του ακραίου σεναρίου, των στρες-τεστ θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει η ΕΚΤ στο βουνό των κόκκινων δανείων (τι θα υπολογίσει και πώς), και εκτιμάται από 15 εώς 20 δισ. ευρώ δυσκολεύοντας τους ξένους να καλύψουν αυτά τα ποσά.

Αν όμως το ήπιο σενάριο βγάλει λογαριασμό 6-7 δισ. ευρώ και το ακραίο από 13 έως και 14 δισ. ευρώ οι ξένοι θα συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και η κάλυψη του ποσού μεταξύ του βασικού και ακραίου σεναρίου θα καλυφθεί από τον «κουβά» των 25 δισ. ευρώ.

Στη συγκυρία αυτή ένας ιδιαίτερα θετικός οιωνός είναι η απόφαση της διοίκησης του ομίλου Fairfax να βρεθεί στην Αθήνα την άλλη εβδομάδα για να πραγματοποιήσει την παγκόσμια παρουσίαση και τους στόχους για το 2016.

Η σημειολογική κίνηση αυτή είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, την Eurobank και τις επενδύσεις του Fairfax στην Ελλάδα, όπως Μυτιληναίος και Grivalia.

Η ευχή-στόχος για τον όμιλο Fairfax που τοποθετήθηκε στην Ελλάδα στην πιο δύσκολη συγκυρία το 2012, είναι να μειώσει δραστικά το dilution (υποτίμηση) που θα μπορούσαν να υποστούν οι ιδιώτες μέτοχοι.

Και τότε να συμμετάσχει εκ νέου στις αυξήσεις κεφαλαίου του Δεκεμβρίου.

Αυτό όμως υπό τον όρο ότι η νέα κυβέρνηση αποδείξει ότι προχωρά χωρίς πρόβλημα τη συνεργασία της με τους θεσμούς και δεν κινδυνεύει η αξιολόγηση. Εξάλλου οι ΑΜΚ των τραπεζών χρονικά ακολουθούν την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου και εξαρτώνται από την πορεία της.

Στην περίπτωση που όλα πάνε καλά οι ξένοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν και πάλι στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να στηρίξουν τη σημερινή συμμετοχή τους και να προσδοκούν σε αποδόσεις σε βάθος διετίας.

Σχετικές ειδήσεις

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved