ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Μνημόνιο 3: Όλο το παρασκήνιο της ανακεφαλαιοποίησης με διαιτητή το ΔΝΤ

Μνημόνιο 3: Όλο το παρασκήνιο της ανακεφαλαιοποίησης με διαιτητή το ΔΝΤ

Ο ελληνικός γόρδιος δεσμός της εξόδου από την κρίση γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος αφού κάθε ένα από τα επόμενα αναγκαία βήματα για τη χώρα δημιουργεί συγκρούσεις ανάμεσα σε διαφορετικά συμφέροντα.Έτσι ακόμη και αν η διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές τελείωσε με την υπογραφή του Μνημονίου, μια άλλη σιωπηλή και σκληρή διαπραγμάτευση είναι σε εξέλιξη αυτόν τον καιρό, μεταξύ των ξένων επενδυτών των ελληνικών τραπεζών και της ΕΚΤ για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης.

ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΛΕΦΤΑ – Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΒΑΛΚΟΥΛΕΣΚΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Ο «καυγάς» γίνεται για το ύψος των νέων κεφαλαίων που χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες. Τα κεφάλαια αυτά πρέπει να είναι τόσα ώστε να θωρακίζουν τις τράπεζες αλλά και τόσα ώστε να μην απειλούν τις επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων που έγιναν στις ελληνικές τράπεζες με τις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου και τώρα απειλούνται να μηδενιστούν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΚΤ εκτιμά τις κεφαλαιακές ανάγκες από τα 15 μέχρι τα 20 δια. ευρώ, "δημιουργώντας" κεφαλαιακές ανάγκες πολύ υψηλότερες αυτών που οι σημερινοί επενδυτές των τραπεζών θεωρούν πραγματικές. Στο νούμερο αυτό δεν συμφωνούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι για τους οποίους οποιοδήποτε ποσό άνω των 10 δις. ευρώ θεωρείται απειλητικό για την επένδυσή τους.

Και στην προσπάθειά τους να προστατέψουν την αξία των μετοχών τους επιστρατεύουν σημαντικά επιχειρήματα.

Ο Wilbur Ross, ένας από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Eurobank, τονίζει ότι οι επίσημες προβλέψεις που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύ αρνητικές, οδηγώντας σε έξοδο των επενδυτών από την Ελλάδα. "Υπάρχει μια χούφτα διεθνών επενδυτών που είναι πρόθυμοι να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στην Ελλάδα. Αν αυτοί οι επενδυτές νιώσουν ότι τους μεταχειρίζονται άδικα από μια απερίσκεπτη βιασύνη για αποφάσεις και σε αυτό το πλαίσιο απομειωθούν άσκοπα, δεν θα επιστρέψουν", είπε στο Bloomberg o δισεκατομμυριούχος επενδυτής.

Ο μεγαλοεπενδυτής που έχει τοποθετηθεί στη Eurobank σημειώνει ότι κατά τη διαδικασία αυτή "απόψεις" και όχι πραγματικά γεγονότα φαίνεται πως διαμορφώνουν το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης και θα κρίνουν τον βαθμό της απομείωσης (dilution) στην επένδυση της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών επενδυτών. Σημειώνεται ότι ως παράγοντες κινδύνου για τις τράπεζες είναι η πιθανότητα πολιτικής αστάθειας και εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πολιτικού τοπίου η οποία και καθορίζει για τους θεσμούς την αξία και τις ανάγκες των τραπεζών.

Διαιτητής το ΔΝΤ

Για άλλη μια φορά το ρόλο του διαιτητή καλείται να παίξει το ΔΝΤ. Στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον κατέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα κορυφαία στελέχη ξένων funds που έχουν επενδύσει στις ελληνικές τράπεζες , αναζητώντας συμμαχίες και συναντήθηκαν με την εκπρόσωπο του ΔΝΤ για την Ελλάδα Ντ. Βελκουλέσκου.

Στόχος της συνάντησης ήταν να βρεθεί μια μέση λύση στη διαφωνία επενδυτών-θεσμών που επιδιώκουν να θωρακίσουν τις τράπεζες με μεγάλου ύψους κεφάλαια. Ωστόσο η κεφαλαιακή θωράκιση των εγχώριων τραπεζών με αυτόν τον τρόπο θα απομείωνε την αξία των υπαρχόντων μετοχών και τελικά θα αποτρέψει τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην ανακεφαλαιοποίηση.

Έτσι το "παζάρι" των διεθνών επενδυτών με την ΕΚΤ αναφορικά με το ύψος των νέων κεφαλαιακών αναγκών για τις ελληνικές τράπεζες συνεχίζεται.

Τι είναι το book building

Η προοπτική μιας αύξησης κεφαλαίου μέσω βιβλίου προσφορών (book building) αποτελεί ακόμη μια εστία διαφωνιών για τους υφιστάμενους ξένους μετόχους των τραπεζών, οι οποίοι αντιδρούν στην είσοδο νέων επενδυτών στις προνομιακές τιμές της αύξησης κεφαλαίου αντί να δοθεί στους ίδιους η δυνατότητα να περιορίσουν τις ζημιές τους.

Σχετικές ειδήσεις