ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών

Στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει σήμερα, Σάββατο (31/10/2015) τα αποτελέσματα των stress tests των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και θα γίνουν γνωστές οι κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 11:30 (ώρα Ελλάδας).

Την ίδια ώρα, το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής (30/10/2015) από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, με ευρύτατη πλειοψηφία.

Οι προβλεπόμενες δράσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Ιανουαρίου 2016, ώστε να μην υπάρξει «κούρεμα» καταθέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι από τα 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου, τα 25 δισ. προβλεπόταν να διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Για να φθάσει στα συμπεράσματά του, ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ συνυπολόγισε τις μελλοντικές φορολογικές εκπτώσεις ύψους περίπου 12 δισ. ευρώ που αναμένεται να προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση στις τράπεζες.

Η εκτίμηση βασίστηκε στην εξέταση των δεδομένων για το πόσα δάνεια θα έπαυαν να εξυπηρετούνταν, εάν η οικονομία είχε τις επιδόσεις που προβλέπονται ως το 2017.

Εξετάστηκε επίσης ένα «δυσμενές» σενάριο, που προϋποθέτει βαθύτερη ύφεση.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, οι έλεγχοι αντοχής θα καταδείξουν ένα κεφαλαιακό κενό ύψους 4,5 δισ. ευρώ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, δήλωσε πηγή του τραπεζικού τομέα στο Reuters.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι το «δυσμενές» σενάριο προβλέπει πως το κενό μπορεί να ανέλθει σε περίπου 14 δισ. ευρώ.