ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Αναμένοντας το «φιλί της ζωής» του Ντράγκι στις αγορές

Αναμένοντας το «φιλί της ζωής» του Ντράγκι στις αγορές

Τη στιγμή που η FED ετοιμάζεται για άνοδο των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ η ΕΚΤ ακολουθεί σταθερά αντίθετη πορεία προς τη μείωση των επιτοκίων, υπό το βάρος της υποτονικής ανάπτυξης, της υψηλής ανεργίας και των δυσκολιών για οικονομή ολοκλήρωση στην ΕΕ.

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η ΕΚΤ αναμένεται να εισαγάγει πρόσθετα μη συμβατικά μέτρα για να οδηγούν τα επιτόκια προς την αντίθετη κατεύθυνση, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θέτει περαιτέρω καθοδική πίεση σε κάποια κρατικά ομόλογα που έχουν ήδη διαπραγματεύονται σε αρνητικό ονομαστικές αποδόσεις.

Η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, τάχθηκε χθες καθαρά υπέρ της ανόδου των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. Η Yellen στην ομιλία της στο Economic Club της Ουάσιγκτον, έκανε σαφές ότι θα υποστηρίξει την πρώτη σε εννιά χρόνια αύξηση των επιτοκίων.

Όπως σημειώσει, αναμένει η αμερικανική οικονομία να συνεχίσει να βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, προσθέτοντας νέες θέσεις εργασίας, με το ύψος του πληθωρισμού να κινείται πάλι πάνω από τον ετήσιο στόχο του 2%.

"Αυτή την στιγμή κρίνω ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα συνεχιστεί για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια φέρνοντας περαιτέρω βελτίωση στην αγορά εργασίας", σημείωσε.

Σύμφωνα με την Janet Yellen παράταση της αναμονής στο θέμα της αύξησης των επιτοκίων ελοχεύει τον κίνδυνο να αναγκαστεί η Fed να το πράξει κάποια στιγμή στο μέλλον "απότομα". Έτσι, πλέον, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Δεκεμβρίου.

Ακολουθώντας αντίθετη πορεία, η ΕΚΤ θα αυξήσει τον κίνδυνο έντονης μεταβλητότητας στα επιτόκια και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, κάτι που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την οικονομική απόδοση, συμπεριλαμβανομένης αυτής του αναδυόμενου κόσμου.

Οι αγορές αναμένουν ότι η ΕΚΤ, θα λάβει κάποια πρόσθετα μέτρα αυτή την εβδομάδα μέσω της μείωσης του επιτοκίου καταθέσεων ή της επέκτασης του προγράμματος αγοράς κρατικών τίτλων, το οποίο θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας και την υποτίμηση του ευρώ.

Έτσι ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι βρίσκεται στην αντίθετη θέση από την ηγεσία της FED και θα αντιμετωπίσει ένα δίλημμα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής σήμερα Πέμπτη , καθώς οι αγορές τον παροτρύνουν να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια ή ακόμη και να σπρώξει ορισμένα σημαντικά ομόλογα αναφοράς βαθύτερα στην περιοχή των αρνητικών αποδόσεων.

Αν όμως επιλέξει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της αγοράς, ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικής χρηματοπιστωτικής αστάθειας που έχει ήδη επισημανθεί στην έκθεση της ΕΚΤ για τη Χρηματοοικονομική Σταθερότητα που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το κλίμα αστάθειας άλλωστε ευνοεί και η συγκυρία... Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, επηρεάζουν το Ακαθάριστο Αγχώριο Προϊόν της Γαλλίας και εντείνουν αποπληθωριστικές πιέσεις. Και αυτές οι οικονομικές αδυναμίες επιτείνονται από την αμφιταλάντευση της πολιτικής βούλησης να ολοκληρωθεί το ιστορικό σχέδιο οικονομικής ολοκλήρωσης, που σκοντάφτει στις διαφωνίες για το χειρισμό της προσφυγικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης ή μη της ζώνης Σένγκεν.


Λαμβάνοντας πρόσθετα μέτρα, η τράπεζα θα τονίσει την ανάγκη να στηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, και θα σημειώσει ότι τυχόν κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν με τη χρήση των μακρο-προληπτικών πολιτικών της.
Με τη χρήση αυτών των πολιτικών εππιχειρεί να κρατά τις οικονομίες σε εγρήγορση δίνοντάς του ένα... αμφίβολου αποτελέσματος «φιλί της ζωής».

Σχετικές ειδήσεις